De cultuurhuizen moeten een breder publiek bereiken

4 oktober 2017
""De cultuurhuizen doen al grote inspanningen om een breder publiek te lokken, maar het moet misschien op een andere manier"
De cultuurhuizen moeten een breder publiek bereiken. Dat vindt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Hij vindt dat ze meer uit hun comfortzone moeten komen.

De bezoekercijfers zijn niet slecht", geeft minister Gatz zelf aan in Hautekiet, "zeker niet als we het vergelijken met andere landen". 50 procent van de Vlamingen gaat elk jaar minstens één keer naar het theater, 30 procent doet dat zelfs regelmatig, maar 20 procent zet er nooit een voet binnen.

Gebrek aan tijd, geld of interesse

Wie niet deelneemt aan culturele activiteiten duidt steevast één van volgende drie redenen aan: te weinig geld, te weinig tijd of geen interesse. "Via de UITpas geven we een voordeeltarief voor wie geld het probleem is. Tijd ligt moeilijker, want wanneer is er wel tijd? Maar aan gebrek aan interesse kan nog veel gedaan worden" volgens de minister.

"De cultuurhuizen doen al grote inspanningen om een breder publiek te lokken, maar het moet misschien op een andere manier" zegt Gatz. "Bijvoorbeeld via een burgerbudget voor cultuur. Een deel van de middelen gaat dan naar het publiek zelf dat hun eigen ding kan doen in het cultuurhuis. Dat is niet populistisch bedoeld", voegt hij er in één adem aan toe "misschien is dat wat nodig is om een nieuw publiek binnen te halen". Letterlijk de deuren op gooien dus, het publiek mee aan het stuur.

Bron: vrtnws.be