De cultuurtips van Andy Fierens

16 november 2018
De ultieme cultuurtips van dichter-podiumbeest Andy Fierens.

Andy Fierens kreeg precies 10 jaar geleden op de scène van de Arenbergschouwburg een hersenbloeding. Nu keert hij met een aantal bevriende collega's terug naar het plaats delict om hulde te brengen aan de vele artiesten die door de tijden heen echt zijn gestorven tijdens een optreden. Er zijn hommages van Herman Brusselmans, Josse De Pauw, Annelies Verbeke, Chantal Acda, Mauro, Peter Holvoet-Hanssen, Stijn Vranken en vele anderen… Voor ons tipt hij de lekkerste cultuur

Boeken over walvissen 

Herman Melville viert volgend jaar zijn 200ste verjaardag. De ideale reden om het te hebben over de walvisklassieker Moby Dick. Maar de fascinatie voor walvissen bij Andy gaat veel verder, zeker sinds er vlak naast hem eentje boven water kwam. Lang leve de boeken over walvissen zoals Het Rijk van de Walvis (een episch gedicht van Heathcote Williams), In the Heart of the Sea van Nathaniël Philbrick (het ware verhaal dat de aanleiding was voor het schrijven van Moby Dick en de walvisgedichten uit de bundel De Baldadige Walvis van mijn goede vriendin Delphine Lecompte. De beste van gedichten van Delphine Lecompte zijn trouwens net gebundeld. 

Om helemaal volledig te zijn: in de roman Astronaut van Oranje van Andy zélf komt een (vliegende) walvis voor. 

undefined

De rauwe sprookjes van Marita De Sterck

Dit is eigenlijk een tip van Andy's zoon. Hij is dol op haar sprookjes. En Andy ook, vooral omdat ze zo rauw en ongecensureerd zijn. Sprookjes waren oorspronkelijk gruwelijke verhalen, en bij Marita De Sterck vind je die krachtige oervorm nog terug. Prachtig !

undefined

De eenzame uitvaart

Nu het weer winter wordt, kunnen we misschien nog eens stilstaan bij het feit dat er zoveel mensen eenzaam en alleen leven… en sterven. Jarenlang schreef Andy Fierens gedichten voor de Eenzame Uitvaart. Voor de zomer was Andy te gast op een literair festival in Schotland, samen met Frank Starik, de dichter die in Amsterdam verantwoordelijk was voor de Eenzame Uitvaart. Frank had zich voorgenomen om tot aan zijn dood bezig te blijven met de Eenzame Uitvaart maar toen ik hem vertelde waarom ik ermee ophield zei hij: “Misschien moet ik er dan ook maar mee ophouden.” Al lachend spraken we af dat we met een nieuw project van start zouden gaan: Het Gezellige Samenzijn, waarbij we gedichten zouden schrijven die pasgeboren baby’s moesten welkom heten op de wereld. Het is er nooit van gekomen, vier dagen later is Frank overleden, slechts een paar maanden na zijn maatje Menno Wigman. Frank had zelf de muziek gekozen voor zijn begrafenis. 

Hoge Weg - Martha!Tentatief

Binnenkort gaat in de Bourla de nieuwe voorstelling Hoge Weg in première. Leuk om dat even aan te raken. Ook het project Wassalon van het Martha!Tentatief is leuk. Theatermaker Tom Clement ging telkens een week lang elke dag naar hetzelfde wassalon om er portretten van de bezoekers te schilderen. Er kwam ook telkens een dichter langs. Andy kent Johan Petit van het Martha!Tentatief al van toen hij 18 was. Ondertussen blijven ze elkaar ontmoeten en inspireren, persoonlijk en professioneel. 

John Cooper Clarke

In de middelbare school kregen we Herman de Coninck en Leonard Nolens voorgeschoteld. Andy Fierens kon daar niet veel mee. Andy wou bruisende gedichten vol spirit, ballen, humor, energie, woede… En toen ontdekte hij de punkdichters: Elvis Peeters, Diana Ozon, De Dichters uit Epibreren, Didi de Paris en over het kanaal Atiila the Stockbroker maar vooral: John Cooper Clarke, de grappigste dichter die hij ooit ontmoette. Andy haalde Clarke ook een paar keer naar België Hij probeerde toen een comback te maken na een janrenlange heroïneverslaving maar was nog niet clean.

Ik vergeet nooit de eerste woorden die hij tegen me sprak toen hij me een hand gaf: “Hi Andy do you think you can get me some xtc?” Ondertussen is de man clean en als ik me niet vergis:
geridderd door de Queen. Clarke is ook de schrijver van de enige haiku die ik uit het hoofd ken.

The Razor’s Edge - William Summerset Maugham

Het boek dat Andy leerde dat hij de wereld niet kan redden. Ook het boek waardoor hij zich ging afvragen waarom mensen altijd op zoek gaan naar zichzelf in Nepal of Tibet en niet in de kempen

undefined