De cultuurtips van Annelies Beck

29 maart 2019
Het tweejaarlijkse literatuurfestival van Passa Porta is een feest voor de lezer, dit weekend in Brussel. Maar ook een feest voor de interviewer. Annelies Beck schakelt al jaren vlotjes tussen to the point-interviews in Terzake en literaire ontmoetingen met auteurs. Waar zit het verschil in de aanpak? Welke vraag stel je wel aan een schrijver en niet aan een auteur, of omgekeerd? Annelies tipt voor Culture Club verrassend inspirerende cultuur waar je een hele tijd zoet mee bent.

1. Memories of the Future - Siri Hustvedt

Als eerste tip, hoe kan het ook anders, een boek. In Memories of the Future beschrijft Siri haar beginnende schrijverschap via een gefictionaliseerd personage.

Siri Hustvedt is op 14 mei ook te gast in Brussel 

2. Alle Rembrandts - Rijksmuseum

Bij ons is het het jaar van Bruegel, in Nederland is het het jaar van Rembrandts. Annelies was onder de indruk van de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Amsterdam. Verdwalen in een schilderij van Rembrandt, een etsje bestuderen tot in het kleinste detail,... Het kan er allemaal. 

De expo loopt nog tot 10 juni, ideaal dus als uitstapje tijdens de paasvakantie.

3. Multatuli Huis

Als je dan toch in Amsterdam bent moet je volgens Annelies ook naar het Multatuli Huis in Amsterdam, vlakbij het centraal station. Het toont een kleine collectie persoonlijke bezittingen van de schrijver én een chaise longue in fluweel rood waarop de schrijver stierf. Met een beetje geluk ben je helemaal alleen en krijg je een privérondleiding.

4. The Rake’s Progress - Barbara Hannigan

Een soapverhaal in operavorm met muziek van Stravinsky, dat zie je in The Rake's Progress.

5. Trilogia Mozart Da Ponte - De Munt

Volgend seizoen pakt De Munt uit met Mozart, heel veel Mozart. Voor Annelies het moment om te genieten en voor wie voor het eerst kennis wil maken met opera deze tip: "kies een opera met een aria die je al kent en herkent, boek een ticket en laat je dan overwelmen"

 

Radio 1 Select