De cultuurtips van Charlotte De Bruyne

30 oktober 2020
Charlotte De Bruyne heeft ondanks het coronavirus toch weer enkele leuke projecten achter de rug. Zo speelde ze mee in het nieuw Heerlijk Hoorspel van Het Geluidshuis: ‘Dracula’. Maar er is meer: Charlotte is ook vast verbonden aan theatergezelschap ‘Ontroerend Goed’, ze acteert in een nieuwe Netflix-serie 'Grond' en schrijft samen met Anemone Valcke aan een eigen televisieserie. Dit zijn haar cultuurtips.

1. Boek: ‘In the Dream House’ van Carmen Maria Machado

In het algemeen is Charlotte De Bruyne iemand die graag leest. Er gaat geen dag voorbij of ze heeft zeker één zin in een boek gelezen. Hoe moe dat ze ook is. Elke avond voor het slapen gaan, zal ze een boek opengedaan hebben. Boeken lezen is belangrijk voor haar. Ze kan er antwoorden vinden over de dingen des levens waar ze vragen over heeft. Ze is erg aangetrokken door boeken die over een gevoelswereld van iemand gaan. Een personage die heftige emoties heeft gevoeld.

Zoals ook ‘In the Dream House’ van Carmen Maria Machado, het boek heeft haar veel bijgeleerd, meer specifiek over hoe lesbische koppels in het leven staan.

Als heterokoppel denk je totaal niet na over welke extra bagage lesbische koppels meedragen.
Charlotte De Bruyne

Op een gegeven moment spreekt het hoofdpersonage bijvoorbeeld over haar schuldgevoel. Ze vindt het erg dat de relatie niet goed lukt. Nu dat lesbische koppels hand in hand mogen lopen over straat heeft ze het gevoel dat ze nu juist het juiste voorbeeld moet tonen.

‘In the Dream House’ van Carmen Maria Machado’

Op de website van 'This American Life' leest actrice Zoë Winters een stukje voor uit het boek.

2. Boek: ‘Kek iz tak?’ van Carson Ellis

Vorig jaar werd de actrice de trotse moeder van een dochtertje. Daarom mogen ook kinderboekjes niet ontbreken in haar lijstje. Haar favoriet is ‘Kek iz tak?’. Een prentenboekje van Carson Ellis over de seizoenen. Prachtige platen met koddige dialogen in fantasietaal door Imme Dros. Elke keer wanneer je het prentenboek openslaat, ontdek je weer nieuwe details.

‘Kek iz tak?’ van Carson Ellis

3. Bordspel: Wingspan

Een primeur in de cultuurtips is een bordspel. ‘Wingspan’ ontdekte ze met haar man: Alexander Devriendt - artistiek leider van ‘Ontroerend Goed’ en fervente gamer. Haar man wou zoeken naar de beste bordspellen die ze met twee konden spelen.

Het werd een nieuwe bezigheid in de eerste lockdown. Het zal nu zeker ook een top bezigheid zijn in de tweede.
Charlotte De Bruyne

In ‘Wingspan’ is het de bedoeling dat je vogeltjes verzameld. De actrice beschrijft de kaarten met de vogels als prachtig en lieflijk. Je zou het spel dus alleen maar kopen voor die prachtige tekeningen. Ook de eitjes die moeten verzameld worden, zijn ‘fijn van textuur en wil je gewoon vasthouden’. En daarbij zijn de regels van het spel niet complex. Nog een reden om het bordspel zeker aan te schaffen.

‘Wingspan’

De spelinstructies vind je hier:

Charlotte De Bruyne vindt dat het nu het moment is om nieuwe dingen te proberen. Dus als je normaal niet van bordspellen houdt, raadt ze toch aan ‘Wingspan’ een keer te proberen. De dagen worden wat korter en de avonden wat langer. Het uitgelezen moment dus om er een nieuwe bezigheid van te maken.

4. Film: ‘Soul’ van Pete Docter

De volgende cultuurtip is er eentje om naar uit te kijken: de nieuwe film ‘Soul’ van Pixar. Hij zal te zien zijn op Disney+ rond Kerstmis. Charlotte De Bruyne zag hem alvast op het FilmFest in Gent. Als grote Pixar-fan kon ze deze nieuwe aanwinst niet missen. Pixar-films beschrijft ze als volgt:

De animatiefilms lijken wel voor volwassenen gemaakt, omdat je alleen als volwassene de humor kunt begrijpen. Een Pixar-film is een beetje wenen, goed lachen, nog een beetje wenen en aan het einde denken: ‘Wauw zo schoon’.
Charlotte De Bruyne

De nieuwe film gaat over het kleine mannetje ‘Soul’ dat eigenlijk zelf de ziel is van iemand. Hij is de ziel van een soulmuzikant en muziekleraar Joe Gardner, wat ook maakt dat de film vol goede muziek zit. De film gaat over de zin van het leven.

Pete Docter maakte ook nog ‘Inside Out’. Charlotte tipt ook graag deze film. Het gaat over de emoties van een klein meisje, Riley. We kijken in haar hoofd. De personages ‘Joy’, ‘Fear’, ‘Disgust’, ‘Sadness’ en ‘Anger’ wonen samen in de controlekamer waar ze de emoties bepalen. Op een moment zullen ‘Joy’ en ‘Sadness’ verdwalen in haar geest en brengt dat veel problemen met zich mee.

5. Film: ‘Dick Johnson Is Dead’ van Kirsten Johnson

Kirsten Johnson maakte een documentaire over haar vader Richard, die last heeft van dementie. In de film bereidt ze dan ook zogezegd de manier waarop haar vader zou sterven voor. Richard doet mee met de zwarte humor en fantasierijke ideeën van zijn dochter. Kirsten zelf kwam met het idee nadat ze gedroomd had over een levende man in een kist die de woorden zei:

Ik ben Dick Johnson en ik ben nog niet dood.
Dick Johnson

De film bevat veel humor en is nu te zien op Netflix.

6. Muziek: ‘A.’ van Jennifur

Als voorlaatste tipt Charlotte De Bruyne graag een Gentse artiest: ‘Jennifur’. De producer bracht in de lockdown zijn tweede EP uit. De actrice weet dat ze dacht toen: ‘Oh dank u’. Op elk moment kan ze ‘Jennifur’ opzetten en dan vooral als ze werkt. De ‘zachte’ electromuziek heeft een troostend effect op haar, maar kan haar ook veel energie geven. De perfecte combi dus.

De naam ‘Jennifur’ is de artiestennaam van Hector Devriendt. 

Beluister hier een stuk uit het nummer 'A.':

7. Serie: ‘The Crown’ van Peter Morgan

Om af te sluiten tipt de actrice graag nog een serie. Drie seizoenen zijn er al en het vierde seizoen zal binnenkort ook op Netflix staan. De serie gaat over de regeerperiode van koningin Elisabeth II uit de Verenigd Koninkrijk. Niet alleen Charlotte De Bruyne is grote fan. Met 55 prijzen en 125 nominaties kan je wel zeggen dat de serie bij velen geapprecieerd wordt.

Beluister hier het interview over de cultuurtips: