Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

De cultuurtips van Dirk Brossé

vr 16 okt. - 2:07

“Een 15de eeuwse televisie”, zo noemt Dirk Brossé het ‘Lam Gods’. Hij kan uren naar het schilderwerk blijven kijken. Maar welke boeken moet je volgens de componist gelezen hebben? En welke serie is het bingewatchen waard? Brossé deelde zijn cultuurtips in 'Culture Club'.
Dirk Brossé

Wereldberoemd dirigent en componist Dirk Brossé viert dit jaar zijn 60ste verjaardag en zijn 40-jarige carrière. Ter ere van zijn feestjaar heeft hij ook nog een nieuwe cd uitgebracht: ‘A Symphonic Journey From Philly To Utopia’. Afgelopen vrijdag was hij te gast tijdens de live-uitzending van 'Culture Club'.  Zijn cultuurtips vind je hier. 

1. Beeldende kunst: Het ‘Lam Gods’ van Jan van Eyck en Hubert van Eyck

“Een 15de eeuwse televisie”, zo noemt Dirk Brossé het ‘Lam Gods’. Hij kan uren naar het schilderwerk blijven kijken. Elke keer opnieuw ontdekt hij iets anders omdat er zodanig veel in gebeurt. Het ‘Lam Gods’ is een “documentaire avant-la-lettre”. Het meesterwerk geeft een 15de eeuwse kijk op de wereld. (Ook graag het 'Lam Gods' bewonderen? Meer info vind je op sintbaafskathedraal.be)

Net zoals het Dirk Brossé zijn jaar moest worden, was het ook een speciaal feestjaar voor de kunstenaar Jan van Eyck. De coronacrisis besliste ook hier helaas anders over. Nu wordt het Van Eyck-jaar met zes maanden verlengd tot en met 24 juni 2021. Meer informatie over alle activiteiten en evenementen tijdens het Van Eyck-jaar vind je op visit.gent.be.

2. Beeldende kunst: ‘Guernica’ van Pablo Picasso

Het kunstwerk dat op het netvlies van Dirk Brossé gebrand is, is de ‘Guernica’ van Pablo Picasso. In 1937 vonden er bombardementen plaats op een klein Spaans stadje met dezelfde naam als het werk. Het kunstwerk was hier een reactie op.

Telkens als ik een beeld van bombardementen zie, moet ik denken aan de ‘Guernica’.

— Dirk Brossé

Als je net zoals de dirigent graag het werk een keer in het echt ziet, zal je een reisje moeten boeken naar Spanje. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia is de trotse eigenaar van het werk.

De ‘Guernica’ had een grote impact op Dirk Brossé waardoor hij een gelijknamige compositie maakte.

3. Boek: ‘Zout op mijn huid’ van Benoîte Groult

De eerste boekentip van Dirk Brossé is ‘Zout op mijn huid’. Volgens Brossé hebben vele mensen in de maatschappij dit boek nodig. Het gaat over pure liefde tussen twee mensen met een totaal verschillende levensstijl. De vrouw is een intellectuele Parisienne, de man een Bretonse visser. Beiden zijn getrouwd met een ander persoon. Het boek brengt de discussie van monogamie en polygamie naar boven.

Veel mensen hebben een secret garden. Het is niet als je iemand tegenkomt waar je verliefd op bent, dat je voor altijd bij die persoon zal blijven.

— Dirk Brossé

4. Boek: ‘Soumission’ van Michel Houellebecq

Op 7 januari 2015 vonden de aanslagen op Charlie Hebdo plaats. Op diezelfde dag kwam ook het boek ‘Soumission’ uit. Toeval of niet, het boek gaat nu juist over de invasie van de moslimwereld in de Westerse samenleving. Het verhaal speelt zich af in 2022 voor en na de Franse presidentsverkiezingen. Het hoofdpersonage is een Franse professor, die alles ziet gebeuren. Eerst verzet hij zich, maar zal ook hij net zoals zijn collega’s uiteindelijk aan de rijke moslimstaten toegeven?

5. Boek: ‘Herinnering aan mijn droeve hoeren’ van Gabriel Garcia Márquez

Ook Gabriel Garcia Márquez mag niet ontbreken. Volgens Brossé is de auteur een meester in het vertellen van details.

Hij zou drie bladzijden vol kunnen schrijven over de geuren en kleuren van een hyacint.

— Dirk Brossé

Het favoriete boek van Brossé is ‘Herinnering aan mijn droeve hoeren’. In het boek is het hoofdpersonage een oude man die stilletjes aan het leven vaarwel zegt. Voor hij sterft, wil hij nog graag een bezoek brengen aan een prostituee. Niet om seks met haar te hebben, maar om nog één keer een jong meisje haar lichaam te kunnen aanschouwen. Doorheen het verhaal kijkt hij naar het meisje en komen er verschillende herinneringen naar boven. Opvallend is dat Márquez zelf geboren is boven een bordeel.

6. Boek: ‘The Original Soundtrack’ van Robin Broos

‘The Original Soundtrack. Wat je moet weten over de beste filmmuziek aller tijden' staat niet zomaar in het lijstje van Dirk Brossé. Hij schreef namelijk het voorwoord van het boek. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden, ook zijn grote interesse in filmmuziek maakt het boek belangrijk voor hem. Robin Broos is naast de schrijver ook de presentator van het gelijknamige programma op Klara

7. Boek: ‘Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid’ van Yuval Noah Harari

Het laatste boek is ‘Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid’. In dit boek kan elk persoon veel herkenning vinden. Het is een mooi overzicht van hoe de mens is geëvolueerd tot nu. De hoofdvraag van het boek is: Waarom zijn we van alle zes mensensoorten de enige die alles overleefd hebben? In het boek valt Dirk Brossé op dat mensen nooit tevreden zijn met wat ze al hebben. Ze willen altijd maar nieuwe dingen ontdekken en proberen. Hij herkent zichzelf daarin. Ook  ‘21 lessen voor de 21ste eeuw’ van Yuval Noah Harari heeft Brossé graag gelezen.

8. Serie: ‘Unorthodox’ van Maria Schrader

De nieuwe Netflix-serie ‘Unorthodox’ is volgens Dirk Brossé het bingewatchen waard. Het hoofdpersonage in de serie is een jonge, Joodse dame die zoals bijna elke vrouw in een streng religieuze gemeenschap wordt uitgehuwelijkt. Op een punt in de serie loopt de jonge dame weg en komt ze terecht in de Westerse wereld waar vrouwen een eigen wil hebben. Doorheen de serie zal het hoofdpersonage zich dan ook volledig ontplooien.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet