Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

De cultuurtips van Frank Van Laecke

vr 23 okt. - 2:52

Waarom raakt een opera Frank Van Laecke zo hard? Welke series en film moet je zeker gezien hebben? En welke boeken leest de regisseur graag tijdens zijn vakantie? Hij vertelde erover in ‘Culture Club’.
Frank Van Laecke

Frank Van Laecke regisseert voortdurend musicals en theaterstukken. Bij de eerste lockdown werden zijn voorstellingen abrupt gecanceld. Hij kon niet bij de pakken blijven zitten en begon aan een boek: ‘De echo van de schreeuw’. Vrijdag kwam hij zijn boek met veel trots voorstellen. Dit zijn de cultuurtips van de regisseur.

1. Boek: ‘De echo van de schreeuw’ van Frank Van Laecke

Laten we beginnen met zijn eigen boek: ‘De echo van de schreeuw’.

Dit boek is wie ik ben.

— Frank Van Laecke

Als hij een musical of theaterstuk maakt, hangt hij vaak vast aan grote lijnen van een verhaal. Er is veel research nodig. Nu was het de eerste keer dat hij vanuit zijn emoties kon schrijven. Het is daarnaast ook in een apart ritme geschreven. Hij heeft het boek laten drukken, zoals hij het heeft neergeschreven. Als elk woord gewoon netjes na elkaar is gedrukt, verdwijnt de sfeer van het boek volgens hem.

In ‘De echo van de schreeuw’ kan je nog veel andere cultuurtips vinden.

2. Muziek: Opera ‘Kat’a Kabanova’ van Leos Janacek

Zijn tweede tip is dan ook direct een opera. Frank Van Laecke is met het medium opgegroeid. Vier jaar was hij toen hij zijn eerste voorstelling zag in Opera Gent. Hij geeft toe dat hij nooit echt veel van de verhalen heeft begrepen, maar het is dan ook de muziek dat hem zo raakt. De muziek is de reden waarom hij er van kleins af helemaal werd ingezogen. En nu nog altijd. De regisseur beschrijft zichzelf als ‘zeer fragiel’. Hij raakt heel snel in de ban van een muziekstuk.

Zijn favoriete operastuk is ‘Kat’a Kabanova’. Hij beschrijft het als volgt:

Het is een onwaarschijnlijk sterk verhaal. Je zou het kunnen zien als een Kroniek van een aangekondigde zelfmoord.

— Frank Van Laecke

Ook de emotie uit dit verhaal komt weer binnen bij Frank Van Laecke door het muzikale. Het is een heel voorspelbaar stuk, omdat je vanaf het begin weet hoe het verhaal zal aflopen. Het tragische einde is gekend. Het is de psychologische ontwikkeling wat juist maakt dat je op het puntje van je stoel zit en meeleeft.

Beluister hier een fragment uit de opera 'Kat'a Kabanova':

Het gaat over de strijd van een jonge vrouw naar vrijheid en identiteit. Gewoon een waanzinnig mooie reeks.

— Frank Van Laecke

De regisseur heeft de serie in ‘één hap tot hem genomen’. Hij is helemaal verkocht door het verhaal en de actrice, Shira Haas, die het hoofdpersonage speelt. Haas weet ervoor te zorgen dat je zo met haar meeleeft. Ze vlucht weg uit het strenge, orthodoxe leven. Het is een verhaal op leven en dood.

4. Serie: ‘Inspector Morse’ van Colin Dexter

De tweede serie die de regisseur tipt, is een combinatie van alles waar hij van houdt: een thriller met klassieke muziek. De Britse serie is gebaseerd op de boeken van Colin Dexter. 33 afleveringen lang kan je genieten van topacteurs als John Thaw en Kevin Whately. De twee onderzoeken, als inspecteur Morse en assistent Lewis, spannende moordzaken in en rond de universiteitsstad Oxford.

Zoals eerder aangehaald speelt de muziek een heel belangrijke rol. De componisten Richard Wagner en Wolfgang Amadeus Mozart zijn de favorieten van het hoofdpersonage, inspecteur Morse. De Australische componist en gitarist Barrington Pheloung vervolledigt het lijstje van de muziek. Hij componeerde de eigen muziek van de serie. De muziek geeft vooral nadruk op de emoties van de personages, wat Frank Van Laecke ontroerend vindt.

Beluister hier de 'Theme Song' van de serie:

5. Film: ‘Dead Poets Society’ van Peter Weir

Ook een echte klassieker uit 1989 krijgt een plaatsje in de favorietenlijst van Frank Van Laecke. ‘Dead Poets Society’ gaat over de docent Engels, John Keating - gespeeld door Robin Williams - die lesgeeft op een strenge kostschool voor jongens. Hij wil zijn leerlingen, in tegenstelling tot de rest van hun omgeving, als vrijdenkers opvoeden. Onlangs zag Van Laecke de film terug en binnen de seconde huilde hij.

Als Robin Williams lacht, dan komen de tranen in mijn ogen. Nu hij gestorven is, is er natuurlijk nog een extra laagje bovenop.

— Frank Van Laecke

Beleef hier de lievelingsscène van Frank Van Laecke:

Een andere film met Robin Williams die de regisseur raakt, is ‘Patch Adams’.

6. Boekenreeks: ‘Kurt Wallander’ van Henning Mankell

Net zoals ‘Inspector Morse’ is ook de serie ‘Wallander’ oorspronkelijk een boekenreeks. Frank Van Laecke tipt graag hier de boeken van de Zweedse auteur Henning Mankell. De reeks bestaat uit tien boeken, op volgorde:

  • Moordenaar zonder gezicht
  • Honden van Riga
  • De witte leeuwin
  • De man die glimlachte
  • Dwaalsporen
  • De vijfde vrouw
  • Midzomermoord
  • De blinde muur
  • De jonge Wallander
  • De gekwelde man

Normaal heeft Frank Van Laecke niet veel tijd om boeken te lezen. Wanneer hij regisseert, focust hij zich graag met zijn hoofd en hart op het theaterstuk of de musical. Als hij een keer op vakantie gaat, is het tegendeel waar. Het ene na het andere boek vliegt er dan door. Vooral die Scandinavische thrillers.

Het personage Kurt Wallander is een getormenteerde man. Het is de eenzaamheid en melancholie rondom hem die zorgt voor een onwaarschijnlijk universele tristesse die we allemaal wel eens voelen.

— Frank Van Laecke

Niet alleen ‘Kurt Wallander’ staat op zijn lijstje, ook aan de boeken van Stieg Larsson is hij verslingerd. Als je benieuwd bent naar de serie ‘Wallander’ vind je hier de trailer.

7. Boek: ‘De schaduw van de wind’ van Carlos Ruiz Zafon

Naast de Scandinavische thrillers tipt hij graag een boek van een Spaanse auteur: ‘De schaduw van de wind’. Het boek gaat over Daniel, een jongen die net na de Spaanse Burgeroorlog in Barcelona wordt meegenomen door zijn vader naar een grote bibliotheek met oude, vergeten boeken. Daar vindt hij het boek ‘De schaduw van de wind’. Het boek bevalt Daniel zo erg dat hij op zoek gaat naar andere boeken van dezelfde schrijver.

Frank Van Laecke noemt het boek verslavend. Hij is niet de enige, want in heel Europa wordt ‘De schaduw van de wind’ erg gewaardeerd.

8. Boek: ‘Paroles’ van Jacques Prévert

Het laatste dat hij graag tipt, is een dichtbundel die hij beschrijft als volgt:

Eenvoudige woorden die een onmetelijk universum beschrijven.

— Frank Van Laecke

De dichtbundel bestaat uit 91 gedichten. ‘Paroles’ werd voor het eerst gepubliceerd in 1946. Van een klassieker gesproken. Daarnaast vond hij ook nog een plaatsje in Le Monde’s 100 Books of the Century.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet