De cultuurtips van Gene Bervoets

8 maart 2021
© NyklyN / VRT
Gene Bervoets alias Maurice uit 'Beau Séjour' vertelde in 'Culture Club' over zijn bijna-dood ervaring op set, zijn nieuwe culinaire schilderproject en zijn liefde voor Zeeland. Daarnaast tipte hij ook cultuur: beeldende kunst, podcasts, literatuur... genoeg om ons een week lang niet op onze cultuurhonger te laten blijven zitten in deze coronatijden!

Beeldende kunst

'Inktbloeding, n° 2' - Thierry De Cordier
Naar eigen zeggen is Gene de gelukkigste mens als hij wakker wordt. Boven zijn bed pronkt namelijk dit werk van Vlaams-Belgische beeldend kunstenaar De Cordier, dat hij voor de 30ste verjaardag van zijn vrouw heeft gekocht. Centraal in het werk van Thierry staan het topos van de vlucht uit de wereld, eenzaamheid, en Weltschmerz. Deze thema's komen tot uiting in onder andere het kleurenpalet: sombere, donkere kleuren (voornamelijk blauw, grijs en zwart).

'Inktbloeding, n° 2' - Thierry De Cordier
'Inktbloeding, n° 2' - Thierry De Cordier

Kunstwerken waar Gene nog wekelijks aan denkt

Bernini, Rembrandt, Manet, Bacon, Dillemans.. zijn enkele namen van schilders wiens kunstwerken hem meermaals een krop in de keel hebben bezorgd. Allemaal hebben ze een uitgebreid oeuvre, zeker de moeite waard dus om je eens in te verdiepen.

Sam Dillemans - No Man's Land
Sam Dillemans - No Man's Land

Voorstellingen

Benjamin Abel Meirhaeghe - A Revue (muziektheater)
Deze toneelvoorstelling werd gespeeld tussen 14 oktober en 14 november 2020. Regisseur Meirhaeghe bracht een retro-futuristisch cabaret op de planken, waarbij men zich voorstelt hoe aardbewoners over pakweg 2000 jaar het klassieke repertoire terugvinden en uitvoeren. De eclectische cast bestond uit zangers, instrumentalisten, producers, dansers, performers én beeldend kunstenaars. Het roerde Gene tot tranen toe. Een teaser van het stuk kan je hier terug vinden.

Verder raadde onze studiogast ook nog concerten van Costello (Britse muzikant), Luz Casal (Spaanse zangeres), David Byrne (voorman Talking Heads)... aan.

Literatuur

Boeken waarvan hij het niét zou snappen als iemand het niét goed vond? Gene Bervoets koos voor het werk van Houellebecq, Murakami en Verhelst. 'Max, Micha en het tetoffensief' van Harstad was een boek dat hij niet wou uitlezen en zo lang mogelijk wilde uitstellen.

 'Max, Micha en het tetoffensief' van Harstad
'Max, Micha en het tetoffensief' van Harstad

Podcasts

Joe Rogan experience: Een interview met Mike Tyson 
De eerste podcastaflevering - gepresenteerd door de Amerikaanse komiek en televisiepresentator Joe Rogan - die Gene van zijn stoel blies en tevens de meest populaire podcast-reeks op Spotify in 2020. Tyson (een voormalig Amerikaans bokser) is al twee keer op de Joe Rogan-podcast verschenen, één keer in januari 2019 en vervolgens opnieuw in september 2020. Rogan heeft talloze atleten en vechters op zijn podcast geïnterviewd en heeft zelfs een speciale serie speciaal gericht op MMA-vechters.

Reasons to be cheerful - David Byrne

In 2016 begon Byrne 'goed nieuws' te verzamelen als een remedie en een soort van therapie tegen de toestand van de wereld. Iedere dag worden we namelijk overspoeld met hoofdzakelijk negatief nieuws. De muzikant hield al talks over zijn 'redenen' in onder andere New York en heeft nu zelfs een non-profit online platform, https://reasonstobecheerful.world/, waar mensen redenen kunnen vinden en delen om vrolijk te zijn. Hier kan je een kort introductiefilmpje vinden over dit project, door de enige echte Byrne himself.
"You might be thinking that focusing on good stuff is just a distraction. But I disagree, I think it's crucial to keep us from giving up."De 

De Poëziepodcast NL
In deze podcast gaan Nederlandse en Vlaamse dichters samen met Daan Doesborgh diep in op een gedicht van een ander en een van zichzelf, om hen te laten vertellen over wat zij aan een bepaald gedicht en de poëzie in het bijzonder interessant vinden. Je kan de afleveringen - maandelijks komt er eentje uit - onder andere terug vinden op Spotify en Soundcloud

logo poëziepodcast
logo poëziepodcast

Series

Peaky Blinders
Peaky Blinders is een meesterlijk familiaal misdaadepos dat zich afspeelt in de nasleep van WOI (jaren '20) in het industriële Birmingham in Engeland. Een beruchte bende, The Peaky Fookin' Blinders, wordt er geleid door Tommy Shelby, een misdaadbaas die de maatschappelijke ladder wil beklimmen. De fictieve familie is losjes gebaseerd op een echte stedelijke jeugdbende met dezelfde naam, die van de jaren 1890 tot het begin van de 20e eeuw actief was in de stad. "In the Bleak Midwinter..."

Ozark
We bevinden ons nog steeds in misdaadcontext; regisseurs Bill Dubuque en Mark Williams creëerden reeds 3 seizoenen van deze reeks. De synopsis? Een financieel adviseur verhuist met zijn - in alle opzichten normale - gezin van Chicago naar de Ozarks in Missouri. Hier moet hij binnen vijf jaar 500 miljoen dollar witwassen voor een drugsbaas. Geld, drugs en familiale problemen zorgen voor een spannende psychologische thriller-cocktail. De officiële trailer van deze Netflix-original kan je hier bekijken.

Ozark
Ozark

The Last Dance
The Last Dance is een Amerikaanse sportdocumentaire uit 2020 onder regie van Jason Hehir. De tiendelige reeks brengt de opkomt van de Chicago Bulls geleid door Michael Jordan in de jaren '90 in kaart, evenals diens succesvolle carrière. Er zijn exclusieve, nooit eerder vertoonde beelden te zien van de periode '97-'98. Met een gemiddelde rating van 9.1/10 op IMDb en een Emmy voor beste documentaireserie is het zeker eentje om op je kijklijst te zetten!

Muziek

Berebot
Deze nieuwe duoband - waar Genes zoon Kaena zelf in speelt - bracht in februari hun eerste debuutsingle uit 'Zeeziek'. Ondertussen zijn ze al bevallen van hun tweede jong: 'Heerlijk Figuur'. Deze Nederlangstalige cover van het nummer 'Beautiful Freak' van Eels maakten ze voor de documentaire 'Roger' voor Humo. Beide singles zijn te vinden op Spotify, Deezer, Apple Music en Youtube.

Lees ook: