Gene Bervoets: "Ik kan heel ontroerd zijn door kunst, ik word daar stil van"

5 maart 2021
© NyklyN / VRT
Vlaams acteur Gene Bervoets is bekend van onder andere 'Beau Séjour', 'Tabula Rasa' en 'Professor T'. Maar hij is ook al jaren een gepassioneerd tekenaar en een schilder. “Ik dacht nooit genoeg werk te hebben om tentoon te stellen, maar stilaan begint dat wel.”

Momenteel maakt Gene Bervoets schilderwerken voor het restaurant 'De Kromme Watergang' van chef-kok Edwin Vinke met levensechte onderwerpen. “Ik heb altijd geprobeerd naar de realiteit te schilderen”. Eten is dan ook een liefde van Bervoets. De ideale combinatie dus. De laatste tijd schildert Bervoets meer en meer. “Ik dacht nooit genoeg werk te hebben om tentoon te stellen, maar stilaan begint dat wel.”

Zoals elke kunstliefhebber, is ook Bervoets blij met de opening van musea en tentoonstellingen. Hij heeft dan ook zijn favorietjes. “Ik ben grote fan van Berlinde De Bruyckere." De Belgische kunstenares is bekend van haar installaties en beeldhouwwerken. Bervoets beschrijft haar werk als prachtig, zintuigelijk en fysiek. “Je weet niet wat je ziet.”

In het interview in 'Culture Club' vertelt Bervoets ook over zijn liefde voor de Verbeke Foundation, kunstenaar Theo Jansen en muzikant David Byrne. “Ik houd van dat soort mensen.”

Bervoets zijn passie voor kunst gaat heel breed. Welke stijl, artiest, tijdsgeest dan ook. Als het hem maar raakt, klinkt het. “Ik kan daar heel stil en ontroerd van worden.”

Beluister het gesprek met Gene Bervoets in 'Culture Club' via Radio 1 Select

Lees ook: