De cultuurtips van Gerda Dendooven

15 januari 2021
In 'Het raadsel van het denkend konijn' vertelt de Braziliaanse Claire Lispector haar levensverhaal aan de hand van huisdieren. Arthur Japin maakte een vertaling en Gerda Dendooven mocht illustraties maken bij dit onwaarschijnlijk intrigerend boek. In 'Culture Club' heeft Dendooven het over haar verwantschap met deze grande dame van de Zuid-Amerikaanse literatuur en geeft ze enkele inspirerende cultuurtips.

1. 'Hands do not touch your precious Me' van Wim Vandekeybus

Gerda kijkt uit naar de nieuwe voorstelling van Wim Vandekeybus. De voorstelling zou eigenlijk eind oktober in première gaan in het Italiaanse Ferrara. Maar dit ging niet door door Corona. Ook de Belgische première is geannuleerd. 

Hands do not touch your precious Me wordt op zaterdag 16 januari live gestreamd op KVS 24/7. De stream blijft 48 uur online staan.

2. Jean Brusselmans

Het werk van Jean Brusselmans is een grote liefde voor Gerda Dendooven. Ze kent het werk al van toen ze 20 jaar was en vindt de kunstenaar een ondergewaardeerde schilder. Een paar jaar geleden kreeg Brusselmans een overzichtstentoonstelling in Den Haag. Volgens Gerda is Brusselmans een van meest eigenzinnige schilders, vooral hoe hij telkens opnieuw een antwoord zocht op de vraag: hoe verbeeld ik een landschap. 

Jean Brusselmans
Jean Brusselmans

3. Twee oude vrouwtjes van Toon Tellegen

Dit is het boek dat ze al het vaakst cadeau deed. En ook wel... 'Het verhaal van slimme Krol' (van Gerda zelf) en 'Stella' (ook van Gerda).

Toon Tellegen - Twee oude vrouwtjes
Toon Tellegen - Twee oude vrouwtjes

4. 'Great Expectations' van Charles Dickens, maar ook 'Alleen in Berlijn' van Hans Fallada.

Gerda wil ook graag twee klassiekers tippen. Eentje staat in de titel, die ander: 'Alleen in Berlijn" van Hans Fallada: boeken waarvan ik niét zou snappen als iemand het niét goed vond: dat zijn er twee!

 

Charles Dickens - Great Expectations
Charles Dickens - Great Expectations

5. PODCAST - De Blankenberge-tapes

In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.

Gerda koestert ook mooie herinneringen aan de luisterspelen op de BRT uit de jaren 80. 

6. - SERIE - Babylon Berlin

Gerda Dendooven keek in één ruk naar 'Babylon Berlin'.

Een Duitse serie maken die je zonder blozen naast ‘The Sopranos’ zou kunnen zetten, dat is wat ‘Lola rennt’-regisseur Tom Tykwer met ‘Babylon Berlin’ voor ogen had.

Het verhaal lag voor het grijpen. Dat werd de immens populaire Gereon Rath-romancyclus van Volker Kutscher (De Nederlandse vertalingen van de boeken, ‘Schaduw over Berlijn’ en ‘De stille dood’ vind je ook bij ons in de winkel.)⁠

In de tumultueuze weken voor de beurscrash van 1929 onderzoeken inspecteur Gereon Rath en Charlotte Ritter de dood van de Berlijnse steractrice Betty Winter. In de Duitse filmstudio’s in Babelsberg viel tijdens de opnames van een expressionistische musical een zware schijnwerper op haar hoofd. Gereon en Charlotte kunnen niet geloven dat het een ongeluk was. Hun onderzoek voert ze naar een wereld van geld, gangsters en occultisme. Ondertussen loopt de politieke toestand in Berlijn verder uit de hand. Communisten en fascisten raken met elkaar slaags en deinzen niet terug voor moord.

Reeks 3 kan je nu bekijken via VRT.NU

Lees ook: