De cultuurtips van Haider Al Timimi

15 november 2019
Iedereen op zijn plaats, het doek gaat omhoog! Vanaf 1 augustus 2020 zal Haider Al Timimi die woorden nog vaak uitspreken. Hij neemt het dan immers over van Jos Verbist als artistiek leider van Theater Antigone in Kortrijk. Voorlopig is hij nog verbonden aan theatergezelschap Kloppend Hert. Vorige week ging hun voorstelling ‘Zero For Conduct’ in première. Deze week kon de Gentse theatermaker gelukkig nog tijd maken voor Culture Club, om zijn cultuurtips met ons te delen!

Hasham el madani

Deze Libanese fotograaf had een indrukwekkende carrière om op terug te kijken aan het einde van zijn leven: hij produceerde wel 75 000 foto’s, en fotografeerde 90% van de bewoners van Sidon. Daarbij was hij één van de belangrijkste bronnen van inspiratie voor ‘Studio Shehrazade’. Haider baseerde zijn voorstelling op de gelijknamige geheime studio die de fotograaf had opgericht. Eind jaren '60 functioneerde deze plek als een soort black box waar mensen hun geheimen konden laten fotograferen, volgens Al Timimi.
De theatermaker was helemaal betoverd door het idee: “Die foto’s duiden op een zoektocht naar vrij zijn in hoe we zijn,” zegt hij ‘maar het is nooit er pal op.”

Voor wie zelf een kijkje wil nemen in de blackbox:

Stimming - November Morning

“Hoe zou een Stimming lied klinken als het werd gespeeld door een orkest van 64 mensen?” Dat was de vraag die het Brandenburg State Orchestra stelde in 2012. Het antwoord is een dromerige versie van ‘November Morning’ zonder artificiële toevoegingen op vinyl. Dat is tenminste wat je vindt op side A. Op side B kunnen luisteraars ook nog de originele versie van het nummer horen, met commentaar van Stimming zelf. De Duitse muziekproducent vertelde onder andere dat dit “één van zijn meest emotionele liedjes is, en moet dus worden gespeeld door een orkest.” Iemand die even enthousiast was over deze redenering, was Haider Al Timimi. Het publiek dat ‘Zero for Conduct’ bezoekt, kan met Haider meegenieten van ‘November Morning’.

Roy Andersson

Visuele prikkels, “oorgasmes” en goede cinema; Haider Al Timimi weet er alles van! Als derde cultuurtip raad hij de Zweedse regisseur Roy Andersson aan. Culture Club-fans die al A Swedish Love Story hebben bekeken, denken waarschijnlijk niet meteen terug aan een avond van lachen, gieren en brullen. Toch staat Roy Andersson vooral bekend om zijn absurde komedie en stijve karikaturen van Zweedse cultuur. Vandaag wordt hij beschouwd als één van de belangrijkste Europese regisseurs. Ook een belangrijke cultuurtip dus!

Wie (misschien) wil lachen, gieren en brullen:

Wim Kayzer, Een schitterend ongeluk

In 1993 konden Nederlandse kijkers nog op Een schitterend ongeluk botsen tijdens het zappen. Al was de kans groter dat ze er enthousiast naar op zoek waren. In deze zevendelige serie gaven zes wetenschappers hun visie op hun werk, de natuur en de mens, aan interviewer Wim Kayzer. Het centrale thema van het programma was 'tot welk begrip heeft de wetenschap ons geleid aan het einde van de 20ste eeuw'.

Na die gesprekken kwamen de zes gasten bijeen voor een ontmoeting. Oliver Sacks zou later schrijven dat ieder van hen door die ontmoeting veranderd is. De serie werd bijzonder populair, en zelfs de Verenigde Staten vroegen jarenlang om een herhaling. Uiteindelijk kregen fans hun zin, maar op een bitterzoete manier: toen wetenschapper Oliver Sacks overleed in 2015, herhaalde VPRO de aflevering waarin hij verscheen nog één laatste keer.

Radio 1 Select