De cultuurtips van Judith Vanistendael

8 november 2019
Zoals een worm door een appel bijt, zet ook Culture Club graag haar tanden in een goed boek. Om onze honger te stillen, waren we deze week aanwezig op de Antwerpse Boekenbeurs. Gelukkige was striptekenares en illustratrice Judith Vanistendael hier al helemaal wegwijs. Met ons deelde ze haar nieuwe boek, 'Penelope', en natuurlijk haar cultuurtips.

Heimat, Nora Krug

Een boek waar lezers misschien naar op jacht willen gaan tijdens de Boekenbeurs, is Heimat van Nora Krug. Nora groeide op met de wetenschap dat haar familie onlosmakelijk verbonden was met de holocaust. Haar vier opa’s hadden namelijk allemaal geleefd en gediend tijdens Nazi-Duitsland, maar zwegen erover als het graf. 30 jaar later is Krug klaar om het gesprek toch aan te gaan. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom Judith het werk aanraadt: de illustraties voor deze visuele memoire zijn gewoon adembenemend!

undefined

The Unhabitable Earth, David Wallace-Wells

Om bij het thema van de klimaatsopwarming te blijven: in The Uninhabitable Earth beschrijft David Wallace-Wells het ergst mogelijke scenario voor onze aardbol. Het boek begon als een “long-form” artikel, waarin de journalist zijn angst uitte over de gevolgen van smeltende ijskappen en zeespiegelstijgingen. Het werk werd zo’n groot succes, dat hij het uiteindelijk omtoverde tot een boek. Fans van horror zullen misschien even tevreden zijn met deze angstaanjagende cover, als met de nieuwe Stephen King. Dit boek zal haar lezers hoe dan ook de stuipen op het lijf jagen!

undefined

Crossroads, reizen door de middeleeuwen

Wie aan de late oudheid en de vroege middeleeuwen denkt, denkt misschien onmiddellijk aan chaos en verval. “onterecht”, zegt het Museum van Kunst & Geschiedenis. In de collectie “Crossroads, travelling through the middle ages” wordt het namelijk duidelijk dat deze “donkere eeuwen” juist een periode van handel, reizen en diplomatie waren. Met haar grandioze collectie biedt het museum een fascinerende inkijk in een onbekend tijdperk. Bezoekers stuiten hier op Merovingische sieraden, perkamentmanuscripten, gouden munten van Byzantijnse keizers… allemaal te samen een bonte verzameling van culturele uitwisselingen. Om het te zeggen met de woorden van Judith: “Mooi opgebouwd, veel prachtige voorwerpen, en een fascinerende inkijk in een onbekend tijdperk.”

Meer informatie op http://www.kmkg-mrah.be/fr/node/4860

 

 

undefined

Afrika Museum

In 2018 opende het Afrika Museum haar deuren opnieuw na vijf jaar renovatie. Wel met enige controverse, natuurlijk. Veel mensen stelden zich de vraag of deze collectie wel thuishoorde in België. Het museum verzekert echter dat de permanente tentoonstelling inderdaad achterhaald was voor de renovatie, maar dat die nu meer respect toont voor de Afrikaanse cultuur. Meer specifiek wordt het koloniale aspect benaderd vanuit een kritische hoek, en ook het gebouw zelf is uitgerust met modernere technieken. Daarom is dit museum vandaag een cultuurtip die al lang op het verlanglijstje van Judith Vanistendael staat.

Wie zelf graag eens een kijkje wil nemen, kan meer info vinden op https://mijnafricamuseum.be/nl/my-museum/overview

Kate Tempest

Nog een waanzinnig intense Britse artiest, maar dit keer met een andere klank. Net zoals Sleaford Mods, wordt Kate Tempest ook kwaad tijdens haar ‘spoken word performances’. Toch, volgens onze illustratrice is deze artiest veel intiemer. “Ze heeft een mooie stem die af en toe een beetje breekt.” zegt Judith, “Bloed bloed bloed mooi”.

Grafixx

“En dan voor de strippers”, begint Judith haar laatste cultuurtip. Op 22 november verzamelen kunstenaars zich op hét festival voor grafische kunsten. Ondertussen zal het de achtste keer zijn dat Grafixx plaatsvindt in De Studio in Antwerpen. Judith praat vol lof over het evenement: “De zin zegt het zelf: wie van beeld houdt, wie van prenten houdt, wie van druktechnieken houdt: u komt hier aan uw trekken”. Daarbij kunnen bezoekers ook live performances, lezingen en tentoonstellingen, workshops verwachten. Echt een cultuurtip om naar uit te kijken!

undefined