De cultuurtips van Lucas Van den Eynde

18 oktober 2019
Lucas Van den Eynde, Sam Verhoeven en Maaike Boerdam verschijnen samen op de planken voor een hommage aan Annie M.G. Schmidt. In de nieuwe theatervoorstelling “Liedjes van Annie” bezingen ze de prachtige teksten van deze jeugdschrijfster en haar huiscomponist Harry Bannink. Ook in de studio prijsde Lucas al enkele (volgens hem zeer aanstekelijke) liedjes zoals “Mijn opa” en “De ouwe Jacob”. Hij gaf ons de volgende cultuurtips:

1. Paradise City

De “Paradise City Tour” is gebaseerd op de gelijknamige serie op Canvas. Hierin bezoeken Mario Goossens (Triggerfinger) en Karel van Mileghem (Jacle Bow) steden die getroffen zijn door een zware ramp. Karel kreeg het visioen voor de documentaire onder de douche, zegt Lucas Van den Eynde. Waar rampen gebeuren, ontwikkelen zich namelijk vaak nieuwe muziekstijlen (denk maar aan de blues). Hij belde onmiddellijk Mario Goossens op om dat samen te onderzoeken. Dit najaar zullen ze ook in enkele culturele centra spelen tijdens hun theater tour. Daar zullen ze, begeleid door muziek, hun ervaring delen met het publiek.

Meer informatie op https://www.canvas.be/paradise-city

2.Van der Laan en Woe: PESETAS

“Cabaret” mag dan wel een zeer breed begrip zijn; maar volgens Lucas overstijgt het duo Van der Laan en Woe dat genre volledig. “Ze hebben me echt van mijn sokken geblazen”, zegt hij, “het is een wervelende show”. Hij zag de Cabaretiers al optreden in Nederland; en vertelde een beetje bitter dat ze zelden Vlaanderen bezochten. Niet getreurd! In het voorjaar van 2020 komen ze ook naar ons toe met hun nieuwe productie “PESETAS”.

3.De Dulle Griet

Als laatste draagt Lucas ons op om doordeweeks eens een museum binnen te stappen. Meer specifiek: stap het Museum Mayer van de Bergh binnen. Daar hangt nu de Dulle Griet van Pieter Brueghel, vers van haar restauratie in 2017. Niet alleen is dat “een onwaarschijnlijke confrontatie” maar je voelt je ook opgeladen daarna, zegt Lucas Van den Eynde. Zowel de museumbezoekers als de Dulle Griet zullen dus gegarandeerd fris en nieuw zijn. Zeker een goede cultuurtip!

Lees ook: