De cultuurtips van Oscar van den Boogaard

28 februari 2020
Foto: vrt
'Jachthuis', het nieuwe boek van Oscar van den Boogaard ligt binnenkort in de winkel. Reden genoeg om de Nederlandse schrijver zelf eens te vragen naar zijn cultuurtips.

Fotograaf Wolfgang Tillmans in Wiels

Voor het eerst staat Wolfgang Tillmans met een solotentoonstelling in België. Today is The First Day geeft een overzicht van Tillmans' werk van de laatste dertig jaar én nieuw foto- en video- en audiowerk. 

"Wat hij deed was niet alleen zijn vrienden fotograferen, maar ook zijn fruitschaal, blikjes, een vliegje op een banaan. En dat is voor mij net zo belangrijk."

A Hidden Life - Terrence Malick

Oostenrijker Franz Jägerstätter (August Dhiel) weigert te vechten voor Hitler. En die ideologie heeft zware gevolgen voor hem en zijn familie.

"Eigenlijk zie je hoe zijn ideologiën niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van zijn familie in de verdoemenis leidt. Dit is wat je niet wil zien, maar waartoe je gedwongen wordt."

Manon de Boer in Galerie Jan Mot

Manon de Boer is een Nederlandse beeldend kunstenaar. Op dit moment kan je in Galerie Jan Mot haar film 'Caco, João, Mava and Rebecca. From nothing to something to something else, part 2' bekijken. In dit portret volgt de camera vier tieners in hun dans en beweging.

"Ze filmt mensen die niet bezig zijn met iets te vertellen. Ze filmt de momenten die je nooit waarneemt in de wereld van de beelden."

De Geheime Tuin - Frances H. Burnett

De kans is groot dat u De Geheime Tuin op uw schoolbank kreeg. In dit kinderboek uit 1911 leren twee zieke kinderen elkaar kennen in een oud kasteel. Daar ontdekken ze een geheime tuin waar het - als bij wonder - lente wordt.

"Het gaat over de mooie wereld die aan de binnenkant van de mens zit. Niemand heeft er tijd voor, maar als je dit boek leest dan moet je er wel tijd voor maken."