De cultuurtips van Otto-Jan Ham

11 januari 2019
Radio 1
Presentator Otto-Jan Ham is terug van een deugddoende vakantie na een intensieve Warmste Week. Hij stelt zijn nieuwe humoristische avondvullende theatershow 'Even Goede Vrienden' voor. En allerlei nieuwe fijne programma's voor op de televisie. Maar misschien nog het allermooiste: enkele cultuurtips, dingen om te lezen en te luisteren waar je een beter mens van wordt.

1. Born a crime van Trevor Noah

Otto-Jan ging met vakantie naar Zuid-Afrika en voelde zich er niet op zijn plaats. De gruwel van het verleden en vooral de onherstelbare schade die de Nederlandse en Britse kolonisten daar hebben aangericht maakten hem heel ongemakkelijk. 

Otto-Jan las daar 'Born a crime' van de Zuid-Afrikaanse talkshowhost Tevor Noah. Een boek over zijn jeugd in Johannesburg. Het boek geeft een geweldig beeld van de verknipte post-apartheidsmaatschappij in Zuid-Afrika. Het is de beste reisgids die je kan hebben als je naar Zuid-Afrika gaat! Keihard en geestig tegelijk. 

Born a Crime - Trevor Noah

2. Podcast: De Rode Lantaarn

Otto-Jan tipt graag de sportpodcast De Rode Lantaarn

Het is een podcast door drie Nederlandse heren. Wat ik er zo mooi aan vind is dat die mannen niet alleen enorm goed geïnformeerd zijn. Ze brengen verhalen die je niet in de traditionele verslaggeving terugvindt. Ze zijn bovendien intelligent en eloquent. 

Eigenlijk een podcast over wielrennen dus. Maar eentje om van te genieten.

3. Muziek: Youssoupha - Polaroid Experience

Een Franse-Congolees met Senegalese roots. Deze plaat heeft eindeloos op repeat gestaan bij Otto-Jan in Zuid-Afrika.

Frans is een perfecte taal om hiphop en rap te brengen, vindt Otto-Jan. Door dit nummer beseft hij hoe het is om als buitenstaander in een maatschappij te komen waar alles heel vreemd aanvoelt.