De cultuurtips van Paul Baeten Gronda

14 december 2018
Paul Baeten Gronda woont in Italië en werkt in Vlaanderen: hij schrijft columns, maakt columns voor Radio1, schrijft boeken en nu dus ook televisie. Voor Culture Club mag hij de lekkerste cultuur tippen. Wedden dat die geïnspireerd is op zijn Vlaams-Italiaans nomadenleven?

'Kluisteren' is een werkwoord dat alleen van toepassing kan zijn bij zondagavondfictie op één. Vanaf nu zondag 'Over Water', fictie die je aan het scherm kluistert van Tom Lenaerts en auteur Paul Baeten Gronda.

Hij schotelde ons zijn cultuurtips voor:

1. Brecht Evens - Het Amusement

Op het werk van Brecht Evens valt niet zomaar één stempel te zetten: Brecht bevecht zijn heel persoonlijke demonen in een fascinerende grafische creativiteit. Wie verdwaalt in zijn graphic novels beleeft een poëtisch trip met een poëtisch wrange nasmaak. Brecht mocht eerder al enkele covers ontwerpen voor de boeken van Paul Baeten Gronda. Het Amusement, de meest recente graphic novel van Brecht is een aanrader voor onder de kerstboom.

 

2. Hetnieuwstedelijk - Vuur

23 januari 1974. Er breekt brand uit op het college van Berkenbos, Heusden-Zolder. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat laten het leven. Niet enkel de regio, maar het hele land wordt in diepe rouw gedompeld. Hoe geef je acuut verlies een plaats? Hoe bepaalt zo’n ramp je verdere leven? Hoe geef je er zelf betekenis aan? Hoe maak je verdriet leefbaar? En waarop vestig je je hoop als net dat wat hoop gaf, werd weggenomen? Deze succesvoorstelling loopt al een hele tijd, maar het publiek krijgt er maar niet genoeg van. Wie het zag wil het aanbevelen. Het spel van acteur Jonas VanThielen, waarbij hij in de huid kruipt van verschillende getroffen personages, is dan ook ongeëvenaard. De tekst en regie van Christophe Aussems zorgt voor top documentair theater. Vanaf dit voorjaar opnieuw op tour. 

3. Podcast : Bill Burr - Monday morning podcast

Paul Baeten Gronda reist vaak met de auto tussen Italië en Vlaanderen. En als er alleen maar ruis is op de radio dan is er gelukkig nog podcast. Deze van Bill Burr is een van zijn favorieten: Burr ontvangt af en toe een bekende stand up-comedian. Doorgaans is de podcast op zijn best als Burr vroliljk kan fulmineren tegen van alles en nog wat. Alle podcasts van Burr zijn gratis te beluisteren

4. Comedians in Cars getting coffee 

Op Netflix en Youtube. een topconcept voor een leuk en goed gesprek. Neem een bekende mens mee in je auto en rij samen om een koffie. Oud maar niet versleten. feel good-televisie. Ondertussen legendarisch memorabel is de aflevering met toenmalig president Barack Obama.