De cultuurtips van Paulien Cornelisse

8 mei 2020
© Dirk Annemans
Cabaretier, schrijfster en columniste Paulien Cornelisse heeft een nieuw boek uit: 'Japan in honderd kleine stukjes'. Maar omdat op reis gaan naar Japan nu wat moeilijk ligt, deelt ze een paar tips die je perfect van thuis kan beleven.

The Best Worst Thing That Could Have Happened

Stephen Sondheim en Hal Prince, de 'goden van Broadway', begonnen begin jaren '80 met een nieuwe productie: Merrily We Roll Along. Een schare jonge acteurs geeft maandenlang het beste van zichzelf. Maar het stuk flopt. Van een magere ticketverkoop tot zelfs publiek dat tijdens de voorstelling opstapt. 

In deze documentaire (te zien op Netflix) blikken cast en crew 30 jaar later terug. Cornelisse tipt de docu nu in het bijzonder, omdat ze - net als zovelen - het theater mist. 

Je ziet zo mooi de schoonheid van het samenspelen, van iets maken. Al die mensen bij elkaar.

Ferris Bueller's Day Off

Verre van nieuw, maar wel recent op Netflix gezet: 'Ferris Bueller's Day Off'. Het is één van de favoriete films uit de jeugd van Cornelisse. En ook deze tipt ze dankzij de bizarre omstandigheden waarin we tegenwoordig leven.

"Het is gek om te zien hoe verschrikkelijk een school kan zijn, nu kinderen niet naar school kunnen."

Message de remerciement et de soutien

Nu alle theaters gesloten zijn, laten veel artiesten van zich horen op sociale media. Zo ook de Opera en het Ballet van Parijs. Zij verzamelden hun dansers en lieten hen - van thuis uit - optreden. Paulien vindt het ontroerend om te zien. 

"Je ziet mensen in hun huis, in hun keuken. En plots gaat er een been omhoog. Dat kan toch helemaal niet?"

De man met de microfoon

Sinds het begin van de lockdown maakt Chris Bajema dagelijks een nieuwe aflevering van zijn podcast 'De man met de microfoon'. Hij brengt verhalen van mensen die ooit opgesloten zaten. Bijvoorbeeld in een speelgoedwinkel. En hij praat ook over de lockdown met collega's, vrienden of zijn vrouw. En die laatste ken je al, want da's Paulien Cornelisse zelf. 

"Hij wil het heel graag volhouden. En het helpt wel dat er goed wordt gereageerd, dat mensen echt zitten te wachten."