De cultuurtips van Pedro Elias

7 mei 2021
Televisiepresentator Pedro Elias stelde in 'Culture Club' zijn podcast 'Topdokters: Patiënt Pedro' voor. Een podcastreeks waarin hij zich als hypochonder preventief laat screenen door enkele topdokters. Hij schotelde ons ook zijn cultuurtips voor!

Film

'Medianeras', de Argentijnse film van Gustavo Taretto vertelt het verhaal van Martin en Mariana, twee inwoners uit Buenos Aires die elkaar niet kennen, ondanks dat ze overburen zijn. Martin, een jonge webdesigner die last heeft van paniekaanvallen, verwijt de chaotische architectuur van de stad schuldig te zijn aan alles wat op emotioneel vlak bij de inwoners fout loopt. Mariana is een architecte zonder succes en met een gebroken hart. Hoewel ze in dezelfde straat wonen en hetzelfde zwembad delen, hebben ze elkaar nog nooit ontmoet. Toch lijkt het of de muur tussen hen net dat ding is wat hen verbindt.

Podcast

'Brian & Roger', een podcastreeks over twee mannen die elkaar ontmoetten op een bijeenkomst voor gescheiden mannen. Beiden proberen ze de draad van het dagelijkse leven weer op te pikken. Aan de hand van berichten op elkaars voicemail houden ze elkaar op de hoogte van het reilen en het zeilen in het leven.

Brian & Roger
Brian & Roger

Muziek

Chavela Vargas was een Costa Ricaans-Mexicaanse zangeres. Ze is het bekendst om haar vertolkingen van Ranchera's (een type van folklore muziek die populair is in Mexico). Met 81 platen op haar palmares had ze vooral in de jaren 50 en 60 succes. In haar nummers zingt ze vaak over tragische liefdes, weemoed, verlangen en eenzaamheid. Met haar rauwe maar gevoelige stem verzorgde ze ook de soundtrack voor Frida, de biografische dramafilm gebaseerd op het leven van Frida Kahlo. Wellicht een van haar bekendste werken.

Boek

De laatste cultuurtip van Pedro Elias is het boek 'The Catcher in the Rye'. Het boek dat hem op zestienjarige leeftijd van jongen naar man deed veranderen. Dat is ook waar het boek over gaat. Holden Caulfield is een zestienjarige, kritische en depressieve jongen uit New York die erg in de knoop zit met zichzelf. Wanneer hij na slechte schoolresultaten van internaat wordt gestuurd zwerft hij enkele dagen rond op straat. In het boek vertelt Holden wat er in die dagen gebeuren, waaraan hij denkt en wat hij voelt. Het wordt een zoektocht naar zichzelf, een thuis en een manier om gelukkig te worden.

The Catcher in the Rye
The Catcher in the Rye

Beluister het gesprek met Pedro Elias in 'Culture Club' via Radio 1 Select

Lees ook: