De cultuurtips van Peter De Graef

10 mei 2019
Meesterverteller en theatermaker Peter De Graef heeft al een aantal prijswinnende teksten geschreven en misschien is deze er ook wel een van: Niet doen! Hij schreef de tekst van dat nieuwe theaterstuk en speelt samen met Bruno Vanden Broecke nog tot begin juni in Vlaanderen. Peter De Graef brengt een ode aan de verveling als basis voor de creativiteit in Culture Club maar als je toch iets wil doen, geeft hij wat cultuurtips. Ontdek ze hier!

1. De dagboeken van Paustovski 

De Russische schrijver Konstantin Paustovski vertelt in Geschiedenis van een leven over de jaren vóór, tijdens en na de Russische Revolutie. Het is een verzameling van dagboekverhalen over het leven in Rusland. Volgens Peter De Graef is het een ongelooflijke tijdmachine: "je zit in die tijd, je zit tussen het publiek te luisteren naar die toespraken van Lenin, het is heel persoonlijk en prachtig geschreven." 

Te vinden bij uitgeverij Van Oorschot (Amsterdam). 

Goudzand van Paustovski
undefined

2. De onbewoonbare aarde - David Wallace-Wells

Dit boek van de Amerikaanse journalist David Wallace-Wells is een confronterende realiteit over de klimaatverandering. Peter De Graef zegt dat we telkens op diezelfde hamer moeten blijven tikken om het klimaat te verbeteren. De onbewoonbare aarde doet dat. Dat maakt het niet altijd prettig om het boek te lezen maar volgens Peter is het nét daarom zo belangrijk. 

De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells
undefined

3. Henry Darger - Musée d'Art Moderne

Sinds 2012 is er een grote collectie van de Amerikaanse schrijver en kunstenaar Henry Darger te bezichtigen in het Musée d'Art Moderne in Parijs. Volgens Peter De Graef heeft het marginale leven van Darger ervoor gezorgd dat zijn schilderwerken een kinderlijke maar gruwelijke, rare sfeer hebben. Peter speelt vanaf oktober samen met Lynn van Royen in Het koninkrijk van Henry Darger. Een voorstelling die gebaseerd is op het leven en de kunst van Darger.