De cultuurtips van Peter Terrin

19 februari 2021
www.standaarduitgeverij.be
Op 11 februari zag 'Al het blauw', de nieuwe roman van Peter Terrin, het levenslicht. Maar waar geniet hij van wanneer hij zelf niet aan het schrijven is? Terrin deelde zijn cultuurtips in 'Culture Club'.

Fotografie

Philip Perkis

Fotograaf Philip Perkis, met zijn boeken 'The Sadness of Men', en 'In a Box, Upon the Sea', is een van de meest gerespecteerde Amerikaanse fotografen, maar zijn werk is buiten professionele kringen weinig bekend. Zijn werk valt op door het gebruik van zwart-wit stijl, foto's waar vaak maar één (of geen) persoon op et zien is, en het desolate dat van de beelden uitgaat. De beelden vangen rauwe momenten geplukt uit het dagelijkse leven. Een documentaire ('Just to See - a Mystery') over deze unieke fotograaf kan je terug vinden op Vimeo.

Las Juntas, Jalisco, Mexico, 1987, Philip Perkis
Las Juntas, Jalisco, Mexico, 1987, Philip Perkis

Martine Franck

De in Antwerpen geboren Magnum fotografe overleed in 2012, maar haar werk leeft nog steeds. Momenteel loopt er in FoMu Antwerpen een grote overzichtstentoonstelling van haar werk, waar Martine Franck zelf bij de uitwerking ervan nog nauw bij betrokken was tot voor haar dood. De foto's stralen allemaal iets nostalgisch en warms uit (ondanks dat het zwart-wit beelden zijn), of zoals een familielied van haar het zo mooi zegt in de documentaire: '‘Martine Franck staat voor de verheerlijking van het leven.’'

Meer informatie kan je vinden op de website van FoMu. De expo zelf loopt nog tot en met 18 april.

Film

Terrin tipte ook Tarkovsky, een Russische reggisseur die door velen - kenner of niet - beschouwd wordt als een van de meest belangrijke filmmakers van de 20ste eeuw. Naar aanleiding van de Andrei Tarkovsky tentoonstelling in het Eye Filmmuseum in Amsterdam, brengen Lumière en Eye een gerestaureerde filmcollectie uit verzameld in een unieke DVD- of Blu-ray-box, met de digitale restauratie van onder andere ‘Stalker', ‘Solaris' en 'The Mirror’.

dvd box Tarkovsky
dvd box Tarkovsky

Muziek

Fontaines D.C.
Deze Ierse punkrockband werd relatief recent (2017) opgericht door Carlos O'Connell, Conor Curley, Conor Deegan III, Grian Chatten en Tom Coll, die elkaar ontmoetten tijdens hun studies in Dublin. Weetje: ze begonnen oorspronkelijk als dichtcollectief, en brachten zelf twee dichtbundels uit samen. Hun tweede album dat ze uitbrachten na hun explosieve debuut met 'Dogrel' (2019) stelde niet teleur: 'A hero's death' (2020) bouwt verder op hun eerdere recept voor succes, en de nu nog meer introspectieve, oprechte songs mixen sombere gevoelens met een poëtische gevoeligheid.

Literatuur

'Zelfs de honden' - John McGregor
Het boek is geen klepper, 'slechts' 223 pagina's, maar dat doet niet af aan het feit dat de roman een intrigerend beeld schetst van zij die vaak worden vergeten, de 'onzichtbaren' van onze samenleving. Dit idee krijgt vorm in de roman door het plot van een man die in een vervallen stedelijke woning wordt terug gevonden. Zijn dood was niet opgemerkt en zijn lichaam wordt niet geclaimd. Terrin zelf vertelt erover: 'Een bezwerende roman. Stilistisch meesterschap en een diep mededogen voor alle personages maken dit boek onweerstaanbaar. Jon McGregor is een geweldige schrijver.'

Zelfs de honden - McGregor
Zelfs de honden - McGregor

Series

Fargo
Ondanks het feit dat Peter Terrin geen grote Netflixer is, noch een liefhebber van reeksen, tipte hij wél het eerste seizoen van de Amerikaanse misdaadserie 'Fargo' met Billy Bob Thornton als slechterik. De serie is geïnspireerd op de film van de gebroeders Coen en het 'true crime'-genre, en speelt zich af in onder andere Minnesota en Kansas City in 1950. Al de verhalen wijzen op mysterieuze wijze op de een of andere manier terug naar Fargo, North Dakota. De serie is onder andere te bekijken op Netflix en VRT.NU.

Fargo
Fargo

Lee Friedlander

Fotograaf Friedlander werkte voornamelijk met draagbare Leica 35 mm-camera's (nu werkt hij voornamelijk met middenformaatcamera's) en zwart-witfilm en concentreert zich op het "sociale landschap". Zijn foto's zijn onder andere losse beelden van het stadsleven die allemaal gecombineerd werden om het uiterlijk van het moderne leven vast te leggen. Hij mag dan nog media-schuchter zijn, hij is gekend als een ”tireless photographer… the maniacally inclusive but blessedly nonchalant cataloguer of Americana–her monuments, jazz musicians, and urban landscapes-”

Een snelle scan van YouTube levert een aantal video's op die zijn opgebouwd uit Friedlander-stills. Er is er een met Miles Davis 'All Blues als soundtrack - die is elf minuten lang en laat veel foto's zien. Regisseur David Lynch produceerde echter ook een clip van vijf minuten met de titel 'The Big Dream'. De muziek is gecomponeerd door Lynch zelf.