De cultuurtips van Robrecht Vanden Thoren

11 september 2020
Welke films moet je gezien hebben? Welke podcasts en boeken moet je leren kennen? Laat je verrassen door de cultuurtips van acteur Robrecht Vanden Thoren.

Na vele theatervoorstellingen, tv-series en films, staat acteur Robrecht Vanden Thoren sinds vorig jaar ook alleen op de planken. Zijn solovoorstelling 'De Hoogste Berg' kon om welgekende redenen een tijdje niet doorgaan, maar vanaf volgende week staan er weer een hele reeks voorstellingen gepland. Een aangrijpende show waarin hij praat over de liefde en de twijfel die daarbij komt kijken. (Tickets voor zijn voorstelling vind je op www.livecomedy.be)

Robrecht kwam langs bij 'Culture Club' en bracht een reeks cultuurtips mee:

Beeldende kunst: Schilder Ian Kesteleyn

Robrecht heeft al twaalf jaar geen tv meer in huis, omdat hij het een ontzettend lelijk meubel vindt. Hij stoort zich er dan ook aan dat zoveel woonkamers zijn ingedeeld rond die tv. Op de plek waar normaal zijn tv zou staan, staat bij hem een aquarium en hangt er een schilderij van bevriend kunstenaar Ian Kesteleyn. De schilder werkt ook samen met fotograaf Thomas Dhanens, onder de titel StudioIanThomas. Centrale thema’s in deze samenwerking zijn intuïtie en concept, inhoud en reflectie, en natuurlijke orde en interventie.

Meer info vind je hier: Ian Kesteleyn en StudioIanThomas

Theater: 'Locke' door Tom Vermeir en Koen De Graeve

Robrecht was altijd al fan van de film 'Locke'. Jaren geleden stelde men hem al voor er een voorstelling van te maken, maar dat leek hem te moeilijk omdat de film al zo ontzettend goed was. Nu Tom Vermeir en Koen De Graeve toch een theaterversie hebben gemaakt is Robrecht al twee keer gaan kijken. Hij vindt het indrukwekkend hoe zij erin slagen om de spanning die ook in de film zit naar voor te brengen. ('Locke' werd ook vorige week in de cultuurmarkt van 'Culture Club' getipt)

Meer info over 'Locke' vind je op www.compagnie-cecilia.be

Podcast: 'Drie Boeken' van Wim Oosterlinck

In deze podcast krijgt Wim Oosterlinck gasten over de vloer die komen praten over hun drie favoriete boeken. Voor Robrecht was dit de ideale podcast om naar te luisteren toen hij een honger had om meer te gaan lezen. Hij tipt in het bijzonder de aflevering met Lisette Ma Neza, omdat hij zo geboeid was door die jonge vrouw die zo mooi en vrij sprak.

Meer info over de podcast van Wim Oosterlinck vind je hier

Boek: 'Amerikanah' van Chimamanda Ngozi Adichie

Dit boek leerde Robrecht kennen in de hierboven genoemde podcastaflevering met Lisette Ma Neza. Het boek gaat over twee verliefde, Nigeriaanse jongeren die door de militaire dictatuur moeten vluchten uit hun land. Ze komen daarbij beiden op andere plekken terecht. Wanneer ze jaren later hun liefde weer oppikken in Nigeria worden ze geconfronteerd met grote uitdagingen. Voor Robrecht was het boek een eyeopener, hij heeft er zelfs bij moeten huilen.

'Amerikanah' van Chimamanda Ngozi Adichie

Podcast: Where Should We Begin van Esther Perel

Deze Engelstalige podcast wordt omgeschreven als “een podcast voor iedereen die ooit heeft lief gehad”. De podcast wordt gehost door Esther Perel, een relatietherapeute en auteur gevestigd in New York, maar van Belgische oorsprong. Ze laat de luisteraar meeluisteren met de intieme, authentieke gesprekken die gevoerd worden door koppels in haar praktijk. De podcast is ondertussen al aan het vierde seizoen toe en er zijn ook enkele lockdown-specials.

Meer info over de podcast van Esther Perel vind je hier

Radio: 'Touché' met Friedl’ Lesage

Elke zondag van 11 tot 13 uur op Radio 1 gaat Friedl’ Lesage in gesprek met boeiende gast die vertelt wat hem of haar raakt in het leven. Robrecht is fan!

Vorig weekend was Frederik Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT, te gast in 'Touché'.

Alle afleveringen van Touché zijn hier te herbeluisteren.

Film: 'Parasite' van Bong Joon-ho

Tot slot tipt Robrecht nog de tragikomische film 'Parasite'. Deze film, geregisseerd door Bong Joon-ho, gaat over twee Zuid-Koreaanse families waarvan de ene in armoede leeft en de andere in rijkdom. Eerder dit jaar sleepte Parasite vier Oscars en een Gouden Palm in de wacht. Als je de film dus nog niet gezien hebt, wordt het dringend tijd daar verandering in te brengen!

Parasite van Bong Joon-ho

Lees ook: