De cultuurtips van Saskia de Coster

22 januari 2021
© Radio 1
Saskia De Coster heeft een sekte. Sisterhood vooruit ! Ongelijkheid wegwerken en meer vrouwenstemmen laten horen, dat is de bedoeling van de onlinevoorstelling "De sekte van Saskia". Saskia tipt ook cultuur vol vrouwenstemmen.

1. Legsicon van Laure Provoost

Dit boek ligt op het toilet van Saskia, zo kan ze er dagelijks in bladeren. 

Legsicon duikt in de filosofische diepten van de praktijk van de kunstenaar, via het vertrouwde formaat van een lexicon, om het werk van een kunstenaar te beschrijven die complexe gedachten ontwikkelt door middel van artistieke media. Afwijkend van een typerende monografie, functioneert Legsicon als een soort woordenboek, onderzoekend en uitbreidend op zesendertig ideeën in het werk van Prouvost, met elk een ingebrachte tekst, nieuwe tekeningen gemaakt door de kunstenaar en geselecteerde documentatie van haar gerelateerde werken.

 

undefined

2. Chantal Ackerman in gesprek met haar moeder

Chantal Akerman is één van de invloedrijkste, vrouwelijke filmregisseurs van haar generatie. Ze overleed in 2015. De laatste film die ze maakte was een eerbetoon aan haar moeder. Akkerman was Pools-Joods van afkomst en immigreerde in de jaren dertig naar België. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Akermans moeder naar Auschwitz gedeporteerd; haar ouders vinden de dood in het concentratiekamp, maar Akermans moeder zelf overleeft. Hoewel Chantal Akerman en haar moeder een hechte band onderhouden, heeft deze laatste nooit haar verhaal gedeeld. Haar moeder overtuigt Akerman van jongs af aan om carrière te maken in plaats van op jonge leeftijd te trouwen. De cineast is gefascineerd door haar matrilineaire afkomst: ze beschouwt zichzelf vooral als een dochter van haar moeder en grootmoeder, en haar films als haar kinderen. De moeder-dochterrelatie is een wederkerend thema in Akermans werk. Zo dienen de brieven van haar moeder, waarin alledaagse gezinsactiviteiten geschetst worden, als soundtrack voor de film News from Home (1976). De film speelt zich af in het appartement, en meer bepaald de keuken, van haar moeder.

 

3. Film Theater : Pieces of a woman

De recente Netflixfilm Pieces of a woman deed Saskia "niet huilen maar stampen". een indrukwekkende acteerprestatie met Oscar-potentieel. 

Onlangs zag Saskia ook "Jungfrau van Wilfried de Jong en Wim Opbrouck" als enige live voorstelling in eeuwen, en dat voelde goed
 

4. Literatuur: 

Saskia geeft drie straffe vrouwennamen als must reads: Olga Tokarczuk won de Nobelprijs Literatuur in 2018, Elena Ferrante en Clarice Lispector.

undefined

5. PODCAST

De eerste podcast die me wegblies was Serial natuurlijk maar ook later

Oook aan boeken.fm en de podcast van onze Interne Keuken is ze verslingerd. 
 

undefined

6. MUZIEK

Momenteel heeft Saskia een crush op Lana del Rey - chemtrails over the country club 
 

De Sekte van Sakia is een productie van Behoud de Begeerte en kan je hieronder bekijken.