De cultuurtips van Sidi Larbi Cherkaoui

5 februari 2021
Dit weekend kan je online kijken naar de dansvoorstelling 'Memento Mori' van Sidi Larbi Cherkaoui. Dansen met de dood in gedachten op de bezwerende muziek van Woodkid. Sid Larbi tipt de lekkerste cultuur voor dit weekend : van balletvoorstellingen tot Netflix-series, genoeg om je zoet te houden tijdens deze lockdown.

Projecten waar Sidi Larbi zelf aan heeft meegewerkt (onder andere als choreograaf)

1. Our Nature miniatuur

Een poëtische en beklijvende duo dans die de hunkering naar menselijk contact en de onmogelijkheid om tot bij elkaar te komen centraal stelt, thema's die zeker nu confronterend herkenbaar zijn. Deze intieme creatie kwam tot stand in samenwerking met de Franse filmcomponist Valentin Hadjadj en regisseur Lukas Dhont. 

2. Pelléas & Mélissande in Grand Théâtre Genève

Een symbolistisch "lyrisch drama" met als rode draad een tragische driehoeksrelatie waarbij elk element tot zijn recht komt: de scenografie, de doordachte videoproductie, de choreografie... Deze productie, waaraan grote namen zoals Marina Abramović en Iris Van Herpen meewerkten, werd in 2018 gecreëerd in Opera Vlaanderen in coproductie met het Grand Théâtre.
Hieronder kan je alvast enkele teasers en uitleg van de medewerkers terugvinden.

Eastmen 3S
Eastmen 3S

Series op Netflix

1. I May Destroy You

Actrice, schrijfster en regisseur Michaela Coel vertolkt in deze pakkende serie Arabella, een jonge vrouw die een poging doet haar leven terug op te pakken na slachtoffer te zijn geworden van seksueel misbruik.
Ondertussen heeft de productie al verschillende prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Gotham Independent Film Awards en Independent Spirit Awards

2. Star Trek Discovery

Een echt plezier, zeker voor de diehard Star Trek fans. In tegenstelling tot de vorige 6 series in de reeks, is de hoofdrolspeler niet de kapitein maar een vrouwelijke luitenant commandant. Daarnaast is het uiterlijk van de Klingon aangepast. Het is de eerste serie in de franchise sinds 'Star Trek: Enterprise' werd afgesloten in 2005. 'Star Trek: Discovery' begint ongeveer een decennium vóór de gebeurtenissen van de originele Star Trek-serie en volgt de crew van de USS Discovery op verschillende avonturen.

3. The Queen's Gambit

Wie nu nog niet gehoord heeft van de immens populaire verfilming van het gelijknamige boek van Walter Tevis uit 1983, leeft waarschijnlijk onder een steen. De serie verbrijzelde verschillende kijkrecords in een mum van tijd na de release in 2020. Het verhaal, dat zich afspeelt in de Verenigde Staten van de jaren '50 en '60, volgt de jonge en getalenteerde Beth Harmon tijdens haar zoektocht om 's werelds grootste schaker te worden, terwijl ze worstelt met emotionele problemen en een drugs- en alcoholverslaving. 

Beth Harmon
Beth Harmon

Beeldende kunst

Het werk van Hans Op de Beeck
Hans Op de Beeck is een multidisciplinaire artiest: niet enkel maakt hij grote installaties, sculpturen, films en tekeningen, hij legt zich ook toe op het schilderen, fotograferen en teksten schrijven. Zijn werk is een reflectie op onze complexe samenleving en de universele vragen over betekenis en sterfelijkheid die daarin resoneren. Bovenal wil Op de Beeck de zintuigen van de kijker prikkelen: hij probeert een vorm van visuele fictie te creëren die een moment van verwondering, stilte en introspectie oplevert. Over heel de wereld worden zijn werken tentoongesteld in verschillende musea. Momenteel is zijn werk onder andere te vinden in Leuven (Museum M), Utrecht, Krakow en Munchen. 

The Night Walkers - Hans Op de Beeck
The Night Walkers - Hans Op de Beeck

De dansvoorstelling Memento Mori gaat op zaterdag 6 februari online in première. Met een virtueel ticket kan je tot 10 dagen erna de voorstelling (her)bekijken. 

Muziek

1. Ratas del viejo Mundo - Floris de Rycker
Dit ensemble, letterlijk 'de ratten van de oude wereld', brengt onder leiding van gerespecteerd luitspeler de Rycker geraffineerde middeleeuwse, renaissance en barokke muziek tot bij het grote publiek. De Ratas besteden daarnaast ook aandacht aan gerespecteerde polyfonische composities en folkmuziek tradities. Ondertussen hebben ze al welgeteld drie CD's uitgebracht, waaronder hun laatste album 'Chansons à boire et à danser' dat sinds oktober 2020 te beluisteren is. Op hun website kan je meer info en concert data terugvinden. 

2. S16 - Woodkid
Yoann Lemoine alias Woodkid slaagt erin om doorheen dit album een harmonisch geheel te creëren, ondanks (of dankzij?) de atypische combiantie van zijn eerder zachte, fluwelen stem met dreigende en electronische tonen die steeds opnieuw lijken op te bouwen naar een climax. De muziek zou niet misstaan bij de dramatische ontknoping van aan thriller-drama. S16 is te beluisteren op zowel Spotify, Youtube als Deezer. 

3. Such Pretty Forks in the Road - Alanis Morissette
Such Pretty Forks in the Road is het eerste album sinds Morissette's laatste release van Havoc and Bright Lights in 2012. Het is een kwetsbaar en kalm album, rijk aan ballades. Voor liefhebbers van openhartige, vrouwelijke pop-rock artiesten.

Cover album Such Pretty Forks in the Road
Cover album Such Pretty Forks in the Road

Dans

Damien Jalet - Brise-lames
Dit choreografisch werk ('golfbreker') voor 9 dansers is gecreëerd tijdens de tweede lockdown in Frankrijk. Zelf zegt Frans-Belgische choreograaf en danser Jalet hierover:
The waves have always had a central place in my work. But perhaps this very special period, when our collective breath seems suspended from the peaks and troughs manifested by an invisible threat, is particularly conducive to a physical exploration of what passes through us, overwhelms us and, eventually, saves us. “Brise-lames” (wave-breaker) as a metaphor for the power, vulnerability and the resilience of the first line.
Jammer genoeg kon de première door Corona niet live doorgaan, maar desondanks was er wel een tv-opname die uiteindelijk zelfs resulteerde in een film geregisseerd door Louise Narboni.