De cultuurtips van Stef Lernous

13 december 2019
Het is weer die tijd van het jaar: Kerstmis komt er razendsnel aan en de jacht op kerstcadeaus is geopend. Theatergezelschap Abbatoir Fermée’ en Hetpaleis’ slaan de handen in elkaar voor een mooi geschenk: “Groezel of grijsje, het levende Radijsje” ligt nog tot 19 januari onder de dennentakken te blinken. Regisseur Stef Lernous sprong daarom de studio binnen om ons meer te vertellen over deze zeer kindvriendelijke voorstelling. Die uitleg doorspekte hij met enkele cultuurtips.

'Obsessions'

Een andere pakje onder de boom waar Stef op dit moment wel echt door “geobsedeerd” is: de expo ‘Obsessions’. Vanaf 5 januari gaat het Mima Museum met 23 (voornamelijk Belgische) artiesten op zoek naar de definitie van “normaalheid” in kunst. De focus ligt hier op de bijna obsessieve manier waarop kunstenaars zoals Rita Arimont, Adolpho Avril en Elke Tangeten hun werk tot stand brengen. Of het nu gaat om tekeningen, sculpturen, keramische objecten of ter plaatse gerealiseerde installaties; het belooft een diepere inkijk in de ziel van iedere artiest te bieden.

‘Petits Métiers’

Een (Franse) ziel die het zeker waard is om over te obsederen is Ann Van der Linden. Samen met de vereniging E² presenteert zij de tentoonstelling ‘Petits métiers’. De artiest heeft voor Oud en Nieuw haar expo gevuld met zowel oude als nieuwe werken. Naast haar selectie van zeefdrukken, tekeningen en etsen stelt ze namelijk ook haar nieuwe acrylschilderijen en inkttekeningen voor. Dood, seks en het verslinden in het dagelijkse leven staan hier centraal. Nog tot 21 december kunnen bezoekers deze vreemde maar innemende taferelen komen bewonderen in Sterput. Zeker een goede cultuurtip!

undefined

Catherine Le Goff

Een pakje dat we zeker nog willen openen is de expositie van Cathrine Le Goff. Nog tot 4 januari stap het HCSS haar universum binnen. Haar werk wordt wel eens met ‘Alice in Wonderland’ vergeleken. Toch gaat er een gekwelde realiteit schuil achter die kinderlijke schoonheid. De slopende ziekte waardoor Cathrine gekweld werd sluipt haar werk binnen en nestelt zich tussen de terugkerende thema’s van het paar, de muziek, het feest, de zee, de herfst... Le Goff werkt kortom niet alleen met underground kunst en art brut, maar ook met emoties. Zo grijpt ze haar publiek stevig vast en laat je niet meer los tot lang na 2020.

undefined

‘Mad Dog and Glory’

Stef hoort dit jaar geen rendieren op het dak lopen, maar vanuit de verte hoort hij wel honden blaffen. Maar gelukkig bijten blaffende honden niet (vaak): de film ‘Mad Dog and Glory’ is een sprankelende komedie over de verrassende vriendschap tussen een maffiabaas en de verlegen politiefotograaf Mad Dog. Bill Murray en Robert De Niro verschenen al op het grote scherm in 1993, maar op 22 december en 5 januari keren ze terug dankzij Cinematiek. Het Koninklijke Belgische Filmarchief kreeg maar geen genoeg van deze prachtfilm en speelt die daarom opnieuw voor zowel oude als nieuwe fans.

'The Lighthouse'

Het zijn niet enkel kerslichtjes die stralen bij ons in de studio deze week. Stef raadt namelijk ook 'The Lighthouse' aan, geregiseerd door Robbert Eggers. Deze Amerikaans-Canadese horror film vertelt het verhaal van twee vuurtorenwachters, gespeeld door Willem Defoe en Robert Pattinson. Wanneer die door een storm vast komen te zitten op het eiland waar ze gestationeerd zijn, doen ze er alles aan om hun verstand niet te verliezen. Laat je echter niet misleiden door de zwart-witte beelden: deze film werd wel degelijk gemaakt in oktober 2019. Een cultuurtip die alleszinds een plaatsje in de spotlight verdient!

'From the Dust Returned'

De volgende cultuurtip is misschien eerder een "Ghost of Christmas Past". Deze fix-up fantasy novelle van Ray Bradbury joeg mensen al de stuipen op het lijf in 2001. Hierin bundelt Bradbury een reeks kortverhalen over de monsterfamilie "the Elliots". En natuurlijk blijft het boek ook vandaag nog steeds een echte aanrader! Eén ding is zeker: dit boek zal niet snel tot stof vergaan.

undefined

'Dull Margaret'

Trouwe lezers van Culture club herinneren zich misschien nog dat Lucas Van den Eynde ons de 'Dulle Griet' aanraadde in oktober. Het ziet er naar uit dat Pieter Brueghel dus populair blijft, zelfs tijdens de kerstperiode. Jim Broadbent liet zich namelijk inspireren door dit (intussen gerestaureerde) schilderij om de voorlaatste cultuurtip de creëeren: 'Dull Margaret' is een graphic novel over het miserabele, saaie leven van de vissersvrouw Margaret. Wanneer ze echter een heks tegenkomt die haar drie wensen aanbiedt, begint ze haar reis door een serie van gruwelijke gebeurtenissen. Zeker geen dul verhaal om onder de kerstboom te leggen.

undefined

'Watchmen'

En voor wie zich nog voort wil verdiepen in graphic novels: "watch" zeker "out" voor de Amerikaanse serie 'Watchmen'. Deze superhelden dramareeks pikt de draad weer op waar DC Comic die had neergelegd in 1987. Meer specifiek maakten Alan Moore en Dave Gibbons afgelopen herfst een vervolg op de gelijknamige comic book serie . Die vertelt een alternatieve geschiedenis waarin gemaskerde helden worden behandeld als criminelen. In deze vreemde wereld volgt het publiek detective Angela Abar. Wanneer zij de moord op haar vriend Judd Crawford onderzoekt, ontrafelt ze meer geheimen dan ze had verwacht. Hopelijk brengt de kerstman snel een tweede seizoen...