De cultuurtips van Vic De Wachter

14 juni 2019
Culture club
Het maakt niet uit, waar je gaat deze zomer. Er is iemand die er altijd bij kan zijn. Of je nu naar het Gravensteen gaat, of de film, of gewoon op televisie. Tenminste de stem is er altijd bij: De warme vertrouwde stem van Vic De Wachter verzorgt sinds jaar en dag radiospots. Maar Vic is binnenkort ook voor de vierde keer Buzz Lightyear in Toy Story4, en gids en verteller in fascinerende natuurdocumentaires op televisie. Deze week de inspirerende cultuurtips van Vic De Wachter

1. WIT - Brett Easton Ellis

Vic is een regelmatige lezer, maar hij is kieskeurig. Het leven is te kort om waardeloze dingen te lezen, te zien of te bezoeken. Hij wil zich graag omringen met mooie en goede dingen.

Brett Easton Ellis is een heel goede observator. Hij legt heel duidelijk de vinger op de maatschappij van vandaag. en dan vooral in de glamourwereld van het Amerika waar hij thuis is. 

In WIT obeserveert Ellis hoe de maatschappij afglijdt naar een wereld van glamour en vertoon. Volgens Ellis zijn we veel te vaak bezig met uiterlijkheden en de oppervlakkigheid van het leven. We zijn allemaal zeer like-able geworden. Hij schrijft ook over acteurs. En door die scherpe pen krijgt hij heel veel tegenkanting. Maar hij juicht de tegenkanting toe. Volgens Ellis is de wereld te veel mainstream geworden en moet er meer plaats zijn voor tegenspraak. 

Ook de politiek in Amerika wordt op de korrel genomen: "Iedereen moet vinden dat Trump slecht is" binnen de culturele elite. Terwijl je gerust met afstand kan kijken wat Trump doet en zélf evalueren welke aspecten van zijn gedrag en beleid goed zijn en welke niet. Kortom we luisteren niet meer naar elkaar. De polarisatie is veel te groot geworden. 

undefined

2. De boeken van Hans Fallada

Vic De Wachter heeft de boeken van Hans Fallada verslonden, al is dat alweer een hele tijd geleden. 

Zij geven een prachtig beeld van hun tijd, tegen de heersende moraal of overtuiging in. Dat vind ik interessant; dat gaat ook over het gevecht tegen het zogenaamde groot gelijk. Over mensen die de moed hebben om tegendraads te zijn, en het gevaar daarvan.

De romans van Hans Fallada "liefde en puin" en "Alleen in Berlijn" zijn uitgegeven bij Uitgeverij Cossee. 

"Alleen in Berlijn" werd ondertussen ook verfilmd en als theatervoorstelling gebracht. 

undefined

3. Het museum Dr. Guislain in Gent

Vic leerde het museum kennen toen hij in Gent ging wonen. Hij vindt het één van de tofste musea van het land.

Je komt daar binnen, nog in het oude gebouw van eind 1800 en je stapt daar terug het verleden binnen. Ze hebben een mooie collectie over hoe het er vroeger aan toe ging in de psychiatrie. Maar ook de tentoonstellingen die ze maken gaan vaak over de menselijke geest, het brein en wat daar allemaal mee kan gebeuren. 

Vanaf 21 juni kan je in het museum naar twee interessante zomertentoonstellingen: "Bloedtest" en "Het Transsylvanië Archief - Agent N37 en het yetidossier"

 

 

4. Het theaterwerk van Luc Perceval

Vic heeft in zijn theatercarrière de mooiste momenten meegemaakt samen met Luc Perceval, bij het ontstaan van de Blauwe Maandag Compagnie. In die periode kijkt hij terug op de mooiste producties en de interessantste theaterrollen. Daar kijkt hij met heel veel warmte en liefde op terug. Vic is het werk van Luc Perceval blijven volgen. Hij reist tot in Frankrijk of Duitsland om nieuwe producties van Luc te zien. Luc maakt namelijk al een tiental jaar theater in Duitsland. 

Wat mij betreft is hij de grootste theatermaker in dit land, en misschien ook wel in Europa. 

Perceval durft tegen schenen schoppen en eigenzinnig in zijn keuzes. Hij maakt heel mooie beelden.

Als ik een stuk van Perceval ga bekijken laat mij dat nooit onberoerd. Ik kan daar zeer hard door geraakt worden.

Peter Perceval zal volgend seizoen alvast enkele voorstellingen maken voor NTGent.

Gedurende de zomer verzorgt Luc Perceval bij NTGent "Het uur van de waarheid": tien spelers krijgen de gelegenheid om zich aan het huis, en dus ook aan jullie, ons publiek, voor te stellen.

Maar er zijn ook zeer interessante nieuwe makers volgens Vic

Zo is er Sarah Moeremans die een vernieuwende weg probeert uit te stippelen op theatergebied. Theater dat een heel ander verhaal vertelt dan in mijn verleden. Ook weer iemand die tegendraads haar eigen weg zoekt in dit verscheurde landschap

undefined

5. De muziek van CW Stoneking

Vic leert vooral veel nieuwe muziek kennen via Gilda De Bal. Zij luistert heel veel radio, meer dan Vic en als ze mooie dingen hoort spoort ze Vic aan om er naar te luisteren.

En zo was CW Stoneking een revelatie voor mij. En dat heeft niet alleen te maken met zijn muziek die al heel bijzonder is, maar ook met zijn stem, en laat dat nu natuurlijk een dada zijn van mij, de menselijke stem.