De cultuurtips van Wouter Bouvijn

12 februari 2021
RITCS
34 jaar jong en al twee gelauwerde series, kortfilms, en andere veelbelovende projecten op zijn naam. Vlaams regisseur van 'De Twaalf' en 'Red Light' Wouter Bouvijn vertelt over waar zijn tijd dezer dagen zoal naartoe gaat, film maken en in de prijzen vallen, en bracht daarbovenop nog enkele cultuurtips mee. Series, film, boeken, fotografie... noem maar op. De gemene deler? Veel talent van Belgische bodem.

Series

The Sopranos
‘Well, you woke up this morning / Got yourself a gun / Your mama always said you’d be the chosen one.’
Misdaad, maffia en familie staan centraal in deze 6-seizoenen tellende serie geregisseerd door David Chase. Het dagelijkse reilen en zeilen van maffiabaas Tony Soprano en de Italiaans-Amerikaanse maffia in New Jersey wordt met oog voor humor, goede dialogen en de nodige portie actie gepresenteerd. Niet alleen voor diehard fans van "The Godfather" en "Goodfellas", maar voor iedereen die houdt van goede, tijdloze tv en misdaaddrama.

 

 

The Sopranos
The Sopranos

I Know This Much Is True
Wat gebeurt er als je éénzelfde acteur twee rollen laat spelen, en dan nog wel die van tweelingbroers? Het gebeurt in deze Amerikaanse miniserie, waar Mark Ruffalo zowel Dominick als Thomas' rol vertolkt. Thomas lijdt aan paranoïde schizofrenie, en na een incident probeert zijn broer hem koste wat kost uit het penitentiair psychiatrisch centrum te halen. Een hartverscheurend en tegelijk hartverwarmend portret van broederschap, gebaseerd op de bestsellerroman van Wally Lamb uit 1998. Weetje: de serie is deels gemonteerd door belg Nico Leunen.

 

Film

Mommy - Xavier Dolan
Sommige critici gebruiken 'wonderkind' en 'Xavier Dolan' graag in eenzelfde adem. De Canadese regisseur heeft reeds op 31-jarige leeftijd maar liefst 8 speelfilms op zijn naam staan. Een rode draad doorheen zijn werk is de moeder-zoon band, ook een centraal thema in 'Mommy', waar een alleenstaande moeder die weduwe is en haar gewelddadige zoon alleen grootbrengt, vindt gaandeweg nieuwe hoop wanneer hun mysterieuze buurvrouw zich in hun huishouden voegt. De grootsheid van intimiteit en de complexiteit van ongekozen familie, door de getalenteerde lens van Dolan.

Manchester by the Sea - Kenneth Lonergan
Lee Chandler, een depressieve klusjesman met een tragiek verleden, wordt gevraagd om voor zijn 16-jarig neefje te zorgen nadat de vader van de jongen is overleden. Een kwetsbaar portret van rouw, familie en hoop.
Te zien op Netflix.

 

Manchester by the Sea
Manchester by the Sea

Muziek

Warhaus
Het Belgische soloproject van Balthazar-lid Maarten Devoldere (met Sylvie Kreusch) dat intrigerende, melancholische pop brengt.
Maarten Devoldere en Wouter Bouvijn hebben een geschiedenis samen; Bouvijn maakte clips en een documentaire voor Warhaus, Devoldere langs zijn kant componeerde de muziek voor diens eerste kortfilm, en de generiek van 'Red Light' is het nummer 'Control' van Warhaus (van hun album 'Warhaus').

 

 

Fotografie

Bieke Depoorter
Depoorter behaalde haar master diploma fotografie aan het KASK in Gent in 2009. Sindsdien heeft ze al meerdere boeken uitgebracht ('Ou Menya', 'I am about to call it a day', 'Sète #15'), is ze lid van het fotoagentschap Magnum, en daarnaast heeft ze meerdere prijzen in de wacht gesleept voor haar werk. De band die ze opbouwt met de personen die zij fotografeert is een belangrijk aspect van het eindresultaat, en dat zie je er ook aan. Het is niet louter documentaire fotografie, het heeft ook iets filmisch, iets intiems.

Bieke Depoorter - I am about to call it a day
Bieke Depoorter - I am about to call it a day

Tom Callemin
Hou je van meta-fotografie en zwart-wit beelden? Dan is Callemin's werk iets voor jou: hij bevraagt steeds de positie van de camera, als obstakel tussen de fotograaf en de werkelijkheid. Ondanks het feit dat zijn oeuvre zich nog in een jong stadium bevindt, krijgt zijn prille werk zowel nationaal als internationaal erkenning. In 2020 publiceerde hij zelf nog een boek, 'Orbit', waarin verschillende projecten waar hij aan werkte in de afgelopen jaren worden samengebracht onder het centrale thema tijd. Je kan het hier kopen.

Beeldkunst

Jackson Pollock

Pollock was een enorm invloedrijke Amerikaanse kunstschilder die leefde tijdens de 20ste eeuw en tot de abstract expressionistische school behoorde. De dripping-techniek is zijn handelsmerk geworden: een schildertechniek waarbij de schilder druppels en slierten verf op het schildersdoek laat vallen - spot de verwantschap met de écriture automatique - en de conventies rond de 'typische', klassieke schilderstijl dus achterwege laat. Hierbij gebruikte hij de kracht van zijn hele lichaam om te schilderen, vaak in een hectische dansstijl. 

Jackson Pollock
Jackson Pollock