“De dag dat het krantje te koop was, durfde mijn moeder niet naar buiten”

14 mei 2018
Stijn De Paepe
Stijn De Paepe is een docent en dichter. Elke dag kun je een gedicht van hem lezen in de Morgen: het 'dagvers'. In het leven durft hij wel eens tegen de schenen te schoppen en wordt daarop gewezen.

Al op jonge leeftijd confronteert Stijn De Paepe graag. Het is hem met de paplepel meegegeven. “In onze familie zeggen we ook allemaal ons gedacht en dat gaat er soms hard aan toe.” Hij vindt een discussie interessanter dan het allemaal met elkaar eens te zijn.

Paepekuren

Een gedicht vindt Stijn een goed medium, omdat je je kan beperken tot enkele krachtige zinnen. In een vroegere rubriek ‘Paepekuren’ uit de Gazet van Zele spotte hij vaak met verschillende prominenten uit de gemeente.

“De dag dat het krantje te koop was, durfde mijn moeder niet naar buiten.” In het Zeels spraken ze haar aan met: ‘die derft nogal.’ Hij had ook al eens een discussie met de pastoor, die in dezelfde krant schreef. De dichter vond dat de pastoor op een zeer conservatieve manier naar het onderwijs keek. Opeens stond de pastoor aan zijn deur. “Hij had zich letterlijk moed ingedronken, want ik rook het.” Zelfs in de zondagsmis werd er over hem gepreekt.

Stijn is allesbehalve braaf of middelmatig en krijgt vaak boze reacties op Twitter. Hij post wel zelf zijn gedichten op het medium, omdat hij reactie wil uitlokken. Er zijn beschaafde mensen die willen discussiëren en mensen die willen schelden. ‘Smeerlap met uw rijmpjes, halve communist, en overgesubsidieerde rijmelaar’ zijn zo’n voorbeelden daarvan. Gelukkig raakt het de dichter helemaal niet. In de toekomst ziet Stijn wel een editoriaal of een polemische reeks zitten in de krant.

Radio 1 Select