De dag dat het stil is in Korea

16 april 2016
Er is één dag in november waarop in Korea de vliegtuigen aan de grond worden gehouden omdat het stil moet zijn.
Er zijn dan Koreanen die niet uit hun concentratie mogen gehaald worden. In november wordt in Korea het staatsexamen gehouden, het Suneung. Dat is het examen dat aan het eind van de middelbare school bepaalt of je naar de universiteit mag. En als je naar de universiteit mag, naar welke universiteit dan.
 
Heel Korea houdt die dag de adem in. De toekomst van de deelnemers, en bij uitbreiding hun familie, staat op het spel. Bedrijven, overheidsdiensten, zelfs de beurs van Seoul openen een uur later om drukte te vermijden. Op claxoneren staat geen straf, maar chauffeurs wordt met aandrang gevraagd dat niet te doen. Er worden extra treinen ingelegd om de deelnemers op tijd in de ruim duizend examencentra te krijgen. Studenten die dreigen te laat te komen kunnen 112 bellen en krijgen politiebegeleiding om door de files te geraken.
 
Van elke honderd studenten haalt er één het subdoel: een toegangsticket voor de universiteit. Van elke duizend studenten haalt één het allerhoogste: toegang tot een van de drie topuniversiteiten.
 
Steven Dhoedt en Wooyoung Choi hebben Reach for the SKY gemaakt, een documentaire over die dag in november in Korea. Zaterdag in de Keuken.