De derde kleuterklas overdoen of niet?

25 maart 2015
Wat moet ik doen als mijn kind nog niet helemaal klaar is voor het eerste leerjaar? Laat ik het de derde kleuterklas overdoen of niet? Het is een dilemma waar heel wat ouders mee geconfronteerd worden. Hautekiet wil jouw mening.

 

 

 

In ieder geval: de derde kleuterklas overdoen heeft een positief effect op het welbevinden en de sociale relaties van de kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven, dat zo’n 6000 kinderen volgde van de derde kleuterklas tot het einde van de lagere school.

Twee op de drie kinderen die toch naar het eerste leerjaar gaan, moeten daarna in de lagere school een jaar dubbelen. Dit wordt als negatiever ervaren, terwijl de derde kleuterklas overdoen als positiever overkomt: in de ene situatie koppelt men het aan 'nog niet schoolrijp' zijn. In de andere situatie koppelt men het (op een negatieve manier) aan de intelligentie.

Lees meer op deredactie.be: "Zittenblijven beter in 3de kleuterklas dan in 1e leerjaar"

 

REAGEER

Stond jij ook al voor deze moeilijke keuze? Liet je je kind overgaan naar het eerste leerjaar? Of dubbelde het de derde kleuterklas? Ben je tevreden over de beslissing die je hebt gemaakt?

 

foto © Pixabay

Radio 1 Select