De Dikke Delvaux aflevering 246: Hugo Matthysen 60!

30 januari 2016
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven.

Op zaterdag 30 januari wordt Hugo Matthysen 60 jaar. En dat vinden wij een ideale gelegenheid om zijn muzikale biografie te brengen.

Matthysen levert al 30 jaar de meest uiteenlopende bijdragen aan de muziekwereld, zo goed als altijd in het Nederlands (of het Aantwaarps), een enkele keer ook in het Engels. Met The Yeh-Yehs.

Daarnaast is er ook theater, film en tv - 'Frankenstein ... of Smrntwsk alleen!', 'Ay Ramon', 'Het peulengaleis', 'Kulderzipken', 'Zingaburia' - maar globaal gezien opvallend weinig voor anderen, met als grootste en bekendste uitzondering De Nieuwe Snaar.

Matthysen heeft een zeer herkenbare stijl. Eigen werk komt onder kleurrijke namen: De Konijnen, De Bomen, Manische Mannen en natuurlijk The Clement Peerens Explosition. Maar ook gewoon onder eigen naam. Met muzikale referenties naar 60 popgeschiedenis.

En soms ook in de schandaalsfeer, met zere tenen: Blankenberge, Foorwijf en vooral Toyota Carina, dat door toenmalig Studio Brussel-baas Jan Schoukens zelfs uit de ether werd gehaald.