De Dikke Delvaux aflevering 284: "Mensen die deze plaat nog hebben: koester ze!"

20 januari 2017
Een van de meest gegeerde Belgische platen is die van Mad Curry, een band uit het Leuvense die begin jaren 70 veelbelovend was maar er na 1 plaat mee ophield. Jan Delvaux doet hun verhaal.

“Mad Curry is een band die veertig jaar geleden is begonnen en 39 jaar geleden is gestopt”, lacht Delvaux. Delvaux leerde de band toevallig kennen toen hij een documentaire maakte over de Leuvense muziekscene van de jaren zeventig. “Het was een heel bijzondere tijd omdat de generatie Raymond of Kris De Bruyne in Leuven Nederlandstalige rock wilde maken.”

De eerste popgroep van die generatie was Mad Curry. De groep ontstond na een aantal broeierige jamsessies in Leuven. Onder de vleugels van Louis de Vries (o.a. manager van The Pebbles en Irish Coffee) repeteerden ze zes maanden lang in een schuur. “ Die gasten gaven studies en werk op om elke dag plichtsbewust in de schuur te gaan spelen. Het nummer ‘Five longhaired children in a cave’ geeft de sfeer van die periode mee."

De Vries gaf de groep gedetailleerde instructies mee als ‘Neem eten en eventueel drank mee. Vandaag geen drugs.’

Mad Curry maakte Prog Rock, een combinatie van jazz, rock en progressieve rock. De saxofoon van jazzfreak en muzikaal talent Giorgio Chitchenko stond centraal. “Het was muziek die alle richtingen uitging met kronkels en wendingen. Live klonken ze heel strak.”

Hun grootste moment was hun optreden als voorprogramma van Ferre Grignard in de Paradisio, Amsterdam

Ondanks alle media aandacht, had Mad Curry weinig succes bij het grote publiek. De groep splitste na een jaar. Zangeres Viona Vestra bleef zingen en deed ernaast radio-en televisiewerk. Chitchenko speelde onder meer bij Shampoo om daarna in twee stappen Dream Express te worden. Hij speelde later ook nog bij Zita Swoon.

De eerste en enige plaat van Mad Curry kwam uit in 1971. De kinky hoes was openklapbaar en bevatte spacy zwart-witfoto's van de groepsleden. "De hoes was zo gegeerd dat ze zonder de plaat verkocht werd. De hoezen gingen een eigen leven leiden." Dus, mensen die de plaat nog hebben: koester ze!