De Dikke Delvaux aflevering 285: "1958: Het absolute boerenjaar voor Francis Bay"

3 februari 2017
Er wordt wel eens smalend gedaan over Francis Bay, maar dat is volledig onterecht, want de man heeft een indrukwekkende carriere gehad. Jan Delvaux doet ze uit de doeken.

Francis Bay was een Kempenzoon die ook een internationale carrière in de muziek beoogde en is daar ook in geslaagd. Hij groeide op in Mechelen waar hij uitblinkt aan het conservatorium. Opvallend: rond 1920 mag hij gaan studeren in Amsterdam, iets wat niet vanzelfsprekend was in die tijd.

In de jaren vijftig begint hij meer en meer te schrijven arrangeren. Hij start zijn eigen orkest op een goed gekozen moment. Op het moment dat hij zijn orkest samen bracht, begonnen radio en televisie net te floreren. In 1954 gaat hij aan de slag bij VRT, het toenmalige NIR. Hij blijft er tot 1981 wanneer hij gedwongen en tegen zijn zin op pensioen moet. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als dirigent van het orkest tijdens het Eurosongfestival.

Weinig eigen repertoire

Op internationaal niveau werd de big band van Francis Bay geroemd. Enkel het feit dat hij weinig eigen repertoire had, werd aanzien als een minpunt. Bay belandde regelmatig in de hitparade, in totaal had hij een viertal hits in België. Jan Delvaux is geïntrigeerd door Bay omdat het een hele onderneming moet zijn geweest om met een big band te touren en door het jaar 1958.

1958 was namelijk een boerenjaar voor Francis Bay. Hij bracht dat jaar namelijk volgens kenners maar liefst 22 albums uit. Toch zal je van Bay niet al te snel een album op de kop kunnen tikken. Zijn platen zijn enkel te koop via eBay, oh de ironie!

Radio 1 Select