De Dikke Delvaux aflevering 309: Hoe zou... Stromae klinken in de mond van De Smurfen?

25 augustus 2017
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven.

Onderschat ze niet: De Smurfen hebben veel mega-hits gescoord, en miljoenen platen verkocht! De meeste van hun liedjes zijn evenwel gesmurfte versies van bestaande nummers. Jan Delvaux lijst een paar van de Belgische smurfhits op.

Smurfenhouse

"De Smurfen gaan al lang mee, sinds 1977 met het Smurfenlied van Vader Abraham. In heel Europa werden van die single zeventien miljoen exemplaren verkocht." Daarna werden nog een paar Smurfennummers uitgebracht, maar bleef het relatief stil tot midden jaren negentig.

"Toen was het blauwe gevaar weer overal. Deze keer met danceversies, want ze sprongen op de kar van het succes van de house en techno. Er werden acht miljoen cd's verkocht en het werd populair om hits te smurfen. In Nederland was zelfs sprake van Smurfenhouse."

De zoon van Peyo, geestelijke vader van de Smurfen, Thierry Culliford schrijft mee aan enkele Smurfennummers. Hij kwam uit de muziekwereld, al was dat eerder het gevolg van een ludiek zijspoor. Als scenarist voor de reeks The Bowling Balls richtte hij mee de gelijknamige band op. Met verwijzingen naar de Smurfen, zie de kledij van Culliford:

"Vandaag is Culliford in de voetsporen getreden van zijn vader en staat hij samen met zijn zus aan het hoofd van het imperium dat goed is voor een geschatte handelswaarde van drie miljard euro."

Alors On Schtroumpfe

Bekende Belgische nummers die werden gesmurfd: Swentibold van Clouseau werd Smurfenland en in de Smurfbessenjam herkennen we Pump up the Jam van Technotronic. En dus ook een Smurfenversie van Stromae: Alors On Schtroumpfe. "De tekst werd geschreven door Alec Mansion, die ook veel nummers schreef voor Lange Jojo, Brussels volksfiguur (en striptekenaar, red.​). Zo klopt het plaatje dus, hoe banaal ook, het lijkt een typische Belgenmop", besluit Delvaux.