De Dikke Delvaux aflevering 316: De Mens

27 oktober 2017
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. Deze week: De Mens bestaat 25 jaar. En dat is voor Jan Delvaux een gelegenheid om even door hun carrière te bladeren, en daar een weinig bekend hoofdstuk uit te lichten. Een hoofdstuk waar woorden als techno en new beat bij vallen!

Frank Vander Linden een New Beat artiest, wie had dat gedacht? En toch is het zo, vertelt Jan Delvaux. “In de jaren negentig was het vrij gangbaar voor rockgroepen om een dance-zijproject te hebben.” Dat gold ook voor De Mens.

Gitaren hadden hun beste tijd gehad en dance zou de nieuwe rock worden. Dat idee heerste bij redelijk wat rockgroepen in de jaren negentig. “Sommige groepen vroegen dancegroepen daarom om remixen te maken van hun nummers, anderen deden het zelf. De Mens koos ook resoluut voor de aanval.”

Zo werd Moneymax geboren. “Ze stuurden de single ‘Your satisfaction’ anoniem naar Studio Brussel, waar Luc Janssen het begon te draaien. Er volgde nog een album ‘Analog beats for general use’ en het begon een eigen leven te leiden.

Verjaardagscadeau

Zoveel jaar later haalde Moneymax nog eens de radio. “Koen Galle, producer bij Studio Brussel ging het nummer vervolgens promoten bij dancelabels. Eén ervan bracht het nummer opnieuw uit op vinyl, terwijl het in de jaren negentig enkel op cd was uitgekomen.”

Als kers op de taart – of zeg maar verjaardagscadeau voor het 25-jarig bestaan van De Mens – gaf het Britse DJ Mag Moneymax vorige maand een acht op tien voor die plaat. “Frank Vander Linden is dus new beat artiest, voila.”

Luister zelf