De Dikke Delvaux aflevering 318: de eerste gouden plaat?

11 november 2017
"Radio 1 viert graag verjaardagen en volgend jaar volgt er weer één", weet Jan Delvaux, dus zocht hij voor ons uit wat de eerste gouden platen waren van 1958.

De eerste gouden plaat

In de Verenigde Staten was dat 'Catch a Falling Star' van Perry Como in 1958 die één miljoen platen verkocht.

De eerste Belgische gouden plaat

Datzelfde jaar werd een ratificatie ingevoerd in België. "Verkocht je 100.000 exemplaren, had je goud", aldus Jan Delvaux. De eer om als eerste die kaap te bereiken, viel te beurt aan Les Chakachas ‎met "Eso Es El Amor".

Het waren Brusselaars die zich voordeden als Zuid-Amerikanen, legt Delvaux verder uit. Bovendien is de drummer van Les Chakachas ‎sinds het overlijden van Toots Thielemans de ouderdomsdeken van de Belgische popmuziek. Gaston Bogaert is vandaag 96, al stopte hij in 1966 met muziek en werd hij schilder in Zuid-Frankrijk.

In de jaren zeventig scoorde de band een nieuwe hit, 'Jungle Fever', wat ook bekend is van de film Boogy Nights. 

De eerste Belgische gouden rock plaat

The Cousins worden beschouwd als de start van de rock'n roll in België. Voor een B-kant van een single hadden ze snel iets geprobeerd in indianentaal. Dat werd 'Kili Watch' en meteen de eerste gouden rock plaat in België.

De eerste Nederlandstalige gouden plaat

Enny Denita behaalde als eerste een Nederlandstalige gouden plaat in België. Het was een vertaling van een Amerikaans lied. Ze verkocht dus 100.000 platen, maar trouwde kort erna en verdween van het voorplan. Ze is met haar negentig jaar de laatste levende zangeres uit het tijdperk van de 78 toeren. 

Familie Kluger

Die drie Belgische gouden platen hebben nog één ding gemeen, benadrukt Delvaux. "Het waren alledrie producten van Jacques Kluger." Toen al had de familie Kluger een groot aandeel in de Belgische muziek. Nadien zetten ze dat nog lang door.