De Dikke Delvaux aflevering 330: The Young Devils

24 februari 2018
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven.

Er is een bekende Belg die heeft mogen optreden voor The Rolling Stones. Een onverwachte naam die je totaal niet met The Stones zou associëren. Wie, wat waar en wanneer: Jan Delvaux weet het weer!

Vlaamse artiest

Heel wat Vlaamse artiesten zijn ooit begonnen als rockartiesten. Denk aan Paul Severs met The Criminals en Willy Sommers als zanger van The Yeats. Ook Robert Esseldeurs uit Erps-Kwerps begon ooit als rockartiest. In zijn jonge jaren, begin jaren '60, speelde hij in lokale groepjes zoals het rockgroepje The Young Devils. Esseldeurs was vooral fan van The Rolling Stones en hij speelde die ook na. In die tijd waren het de hoogdagen van de beroemde rivaliteit tussen The Rolling Stones en The Beatles. Daarom speelden The Young Devils bewust geen nummers van The Beatles. Hun trouw aan The Rolling Stones loonde ook. 

Schouderklopje van Bill Wyman

In 1964 kreeg Radio 1bezoek van The Rolling Stones die een aantal nummers spelen. 'S middags gingen The Rolling Stones eten in het Chinees paviljoen. Wie werd ook uitgenodigd en mocht daar spelen voor The Rolling Stones? Het rockgroepje The Young Devils met Robert Esseldeurs op de basgitaar! Ze speelden er het nummer I Don't Wanna Know. Na het optreden kreeg Esseldeurs een schouderklop van de bassist van The Rolling Stones: Bill Wyman. 

Wie is Robert Esseldeurs?

Enkele jaren later startte Esseldeurs een eigen carrière op waarin hij niet veel meer aan rock-'n-roll deed... Robert Esseldeurs is namelijk de Vlaamse zanger Danny Fabry! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. 

Lees ook