De Dikke Delvaux aflevering 353: Lang Leve de Muziek!

6 oktober 2018
In de Gentse Sint-Pietersabdij werd deze week de tentoonstelling 'Lang Leve de Muziek' geopend, een expo rond 60 jaar liedjes in het Nederlands. Jan Delvaux heeft ze mee vormgegeven, en komt de expo dan ook graag inleiden in 'Allez Allez'.

"Meer dan 200 artiesten hebben hun bijdrage geleverd aan de tentoonstelling 'Lang Leve de Muziek'. Rond dat materiaal zijn er verschillende opstellingen, zoals een kinderkamer en een opstelling rond tieneridolen", vertelt Belpop-encyclopedie Jan Delvaux in 'Allez Allez'. 

1958

Hoe is die expo precies tot stand gekomen? Jan Delvaux: "Dit jaar is een beetje een kernjaar, exact zestig jaar na 1958. De moderne tijden in de Belgische muziek zijn namelijk begonnen met de Expo 58, die vrij belangrijk is geweest. 1958 is bovendien ook het jaar waarin de zanger Will Tura zijn eerste optreden gaf in Veurne. Daarnaast luidde 1958 de komst van de moderne tijden in. Mono werd stereo en we gingen van 78-toerenplaten naar 45-toerenplaten. Jonge mensen begonnen toen met hun zakgeld plaatjes te kopen. In '58 vond ook de afsluitende show Bill Haley & His Comets op de Heizel in Brussel plaats. Tot slot heeft Francis Bay, de fameuze orkestleider, in datzelfde jaar de allereerste stereo-opname in Europa gemaakt."

Nederlandstalige liedjes

De expositie in de Sint-Pietersabdij focust op Nederlandstalige liedjes. "Het mooie daaraan is dat je alles begrijpt omdat alle muziek Nederlandstalig is. Binnen die Nederlandstalig liedjes is er dan ook nog veel variatie. Zo zitten er absolute cultnummers in de expo maar evenzeer verschillende versies van 'Eviva España' en alle liedjes van Will Tura", legt Delvaux uit. Op de tentoonsteling zijn ook heel wat vreemde dingen te zien. "Je kan er een jurk met ledlampjes van Dana Winner, de gouden laarzen van Nicole & Hugo en de kostuums van Get Ready bewonderen", aldus Delvaux.

Jan Delvaux

Lees ook

Radio 1 Select