De Dikke Delvaux aflevering 371: Het klimaat

22 februari 2019
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. Met de komst van Greta naar Brussel blijft het klimaat de hotste topic van dit moment. En dat noopt Jan Delvaux ertoe om even wat klimaat-protestliederen te gaan oplijsten.

In Antwerpen zijn er een paar mensen die ‘Maria, Maria, Ik hou van jou’ van Raymond van het Groenewoud tot ‘Anuna Anuna, Ik hou van jou’ hebben gemaakt.

Urbanus & De Fanfaar hebben redelijk recent ‘De Wereld is om Zeep’ opgenomen. ‘Naar De Wuppe’ van Het Zesde Metaal is geschreven toen Wannes Capelle genoeg had van al het slechte nieuws. Toch heeft het twee kanten. Alles gaat slecht maar er zijn nog goeie dingen, maar aan de andere kant is het zo slecht nog niet maar moeten we wel opletten.

In 2002 had je het nummer ‘Do it now’. Een cover van ‘Bella Ciao’. Het is niet echt iets wat is blijven hangen.

Wannes Van De Velde heeft nog in 1990 ‘Het Jaar Van Het Milieu’ gemaakt.

Die Schoone Leie werd gezongen door Zaki en de Hartjes. Het gaat over de vuile Leie. Het was als een grap begonnen, maar hij had de grap niet goed uitgewerkt, waardoor het een milieulied werd.

Het mooiste mileulied wordt volgend jaar bijna 50. En het klinkt nog altijd geweldig goed. ‘Laat ons een bloem’ typeerde Louis Neefs, want die was evenveel politicus als artiest. Hij heeft zich heel hard ingezet op verschillende domeinen en heeft een tijd lang in de gemeenteraad gezeten in Mechelen. Het is geen origineel nummer, maar een bewerking van een Engels protestnummer van Wally Whyton.

Twee jaar geleden is er ook een heel mooie versie van gemaakt. En gaat de overlevering verder. Veerle Baetens heeft samen met de Broken Circle Breakdown Bluegrass Band een bewerking gemaakt voor Natuurpunt.

Radio 1 Select