De Dikke Delvaux aflevering 379: Amsterdam

3 mei 2019
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. Deze week, liedjes over Amsterdam.

Er zijn al veel liedjes gemaakt over Amsterdam. Heel veel. En nu is er een poll geweest onder de Amsterdammers, om te weten te komen welke van die nummers zij de beste vinden. De Dikke Delvaux gaat op zoek naar de Belgen in die lijst.

Jacques Brel - Dans le port d’Amsterdam

Dans le port d'Amsterdam heeft het tot de derde plaat in de lijst geschopt. Het lied werd zelfs ooit gecoverd door David Bowie als The Port of Amsterdam.

Bijzonder is dat het nummer wellicht niet over Amsterdam gaat. Volgens de overlevering schreef Brel het in een kroeg in Amsterdam, in café De Bolle Jan. De beschrijving van de haven van Amsterdam klopt niet. Men vermoedt dat het lied eigenlijk over de haven van Antwerpen gaat., maar dat Brel metrisch vast zat met de muziek, hij had drie lettergrepen nodig.

Bij het opmaken van de lijst viel het op dat ale liedjes lofbetuigingen aan Amsterdam zijn. Op drie nummers na, waarvan er twee uit België komen.

2 Takt - Nooit Meer Amsterdam

Duidelijk zijn ze wel: “Aan elke gracht kleeft een luchtje. Eén ding is zeker, nooit meer Amsterdam”. 

Herman Acke - Amsterdam, vaarwel en nooit meer

Het meest recente is van een Leuvenaar, Herman Acke. “Zet die koffers aan de kant, keer nooit terug naar Amsterdam”.

 

Beluister het volledige fragment: