De Dikke Delvaux aflevering 384: de kickstart van het Belgische Elisa Waut in Amerika

8 juni 2019
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux komt elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven.

De Belgische muziekgroep Elisa Waut krijgt 37 jaar na datum een kickstart in Amerika! Op 29 juni verschijnt bij het gerespecteerde archieflabel Numero Group uit Chicago oud materiaal van Elisa Waut, meer bepaald de allereerste demo met originele songs uit 1982. Het is die demo, die slechts op 250 cassettes is uitgebracht, die aan de basis ligt van het vroegere succes van de band.

Jan Delvaux belt naar Elsje Helewaut, de zangeres van Elisa Waut, om te vragen hoe het komt dat een Belgische groepje plots faam vergaart in de Verenigde Staten.

Eigen leven

"We wisten al lang dat de demo een eigen leven leidt in de cultwereld", vertelt Waut. "Toen we het mailtje kregen met de vraag naar onze demo, hebben we ook gewoon beleefd gereageerd en beseften we ook helemaal niet van wie die vraag kwam. Het was pas later dat duidelijk werd dat Numero Group echt een gerespecteerd label is."

De demo zorgde er onder meer voor dat Elisa Waut de winnaar werd van Humo's Rock Rally in 1984, iets wat de groep zelf niet verwacht had.

Geluk

"We hadden nog twee cassettes liggen in onze schuif, de allerlaatste demo's", zegt Elsje. "Achteraf bleek zelfs dat we eigenlijk nog maar één demo hadden, want een van de twee cassettes was stuk." De vraag van Numero Group kwam dus net op tijd, voor de muziek van de demo met de tijd zou zijn vergaan.

Cirkel rond

Elsje Helewaut vertelt dat ze heel benieuwd is naar het resultaat, dat op 29 juni verschijnt. Er zal alvast gewerkt worden met de originele hoes van de cassettes uit 1982, met het handschrift van bassist Chery Derycke.

"Nooit hadden we echt plannen met die demo en nu, met het uitbrengen van de demo op vinyl, is de cirkel eigenlijk rond", vertelt ze aan Jan Delvaux.

Beluister hier het interview met Elsje Helewaut:

Lees meer: