De Dikke Delvaux aflevering 394: Abbey Road deel 2, Adamo

28 september 2019
Belpop-encyclopedie Jan Delvaux brengt elke week een spannend verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis mee. Deze keer gaan we naar Abbey Road, de fameuze studio in Londen. Want daar heeft een samenwerking plaatsgevonden tussen The Fab Four en de meest succesrijke artiest uit België.

Welke Belgische artiest is het dichtst bij The Beatles geweest? De onbetwiste winnaar is Salvatore Adamo, de beste verkopende Belgische artiest aller tijden. Stromae kan hem nog inhalen, maar dan zou hij al zwaar zijn best moeten doen.

Adamo heeft The Beatles twee keer ontmoet. Eén keer in 1964, in Frankrijk, toen hij nog veel meer platen dan The Beatles verkocht.

Olympia Parijs

In januari 1964 begonnen The Beatles daar aan een mooie reeks concerten in de Olympia in Parijs. Ze speelden 41 concerten in 16 dagen tijd, en om die reden waren ze te gast op RTL radio.

Adamo was er toen ook en hij was bovendien de enige die op dat moment zowel Engels als Frans kon spreken, waardoor hij even de vertaler van The Beatles werd.

Abbey Road

Drie jaar later zien ze elkaar terug, in de Abbey Road studio’s in Londen, waar ze allebei aan het opnemen zijn. Adamo zit in studio B, The Beatles in studio A.

In de gangen loopt Adamo de producer van The Beatles, George Martin, tegen het lijf. Die nodigt Adamo uit om even met The Beatles te praten en bij het binnenkomen van die studio A hoort Adamo de Marseillaise, het volkslied van Frankrijk, speciaal gespeeld voor Adamo…

Niet omdat ze dachten dat hij een Fransman was, wel omdat ze even later de single All You Need Is Love uitbrengen, met in die intro een stukje van de Marseillaise.

Beluister het volledige fragment:

Lees ook:

Radio 1 Select