"De discussie over politiek correct zijn, is een waardeloze discussie!"

19 december 2018
Het einde van het jaar nadert, de eindejaarsconferences zijn weer in aantocht. Comedians maken zich op voor een reeks grappen over het voorbije jaar en die moppen mogen al eens aangebrand zijn. Maar moeten comedians ook rekening houden met politiek correct zijn?

Het is comedian Hans Teeuwen die in een interview met De Morgen zei "Hoe politiek correcter de tijd, hoe groter de vraag naar mensen die daar tegenin durven te gaan". Karolien vroeg aan Alex Agnew en Xander De Rycke of zij politiek correct zijn in hun shows.

Urbanus

Alex Agnew was direct duidelijk en zei dat "de discussie over al dan niet politiek correct zijn, een waardeloze discussie is." Xander De Rycke vulde aan: "Ik ben laatst naar een show van Urbanus gaan kijken en die is al 40 jaar bezig. Die heeft echt tijden zien veranderen en gezien hoe sommige woorden plots ongepast werden. Zoals de kerk: als je daarover moppen maakte tientallen jaren geleden, stond het dorp in brand. En nu moet je oppassen met vrouwonvriendelijke moppen door #metoo."

Nooit goed voor iedereen

"Ik gebruik het n-woord voor onze zwarte medemens bijvoorbeeld niet meer. Sommige mensen vinden dat misschien politiek correct van mij, maar ik weet wat het aanricht en hoe het kwetst dus doe ik het niet", zegt Xander nog. "Je kan ook nooit voor iedereen goed doen. Wat voor een iemand een mop is die aanvaardbaar is, kan voor iemand anders helemaal 'not done' zijn", vult Alex aan. 

Sociale media

"Over wat kan en niet kan wordt ook meer gepraat dan vroeger. Kleine minderheden die hard roepen, lijken de mening van de ganse maatschappij te vertegenwoordigen. Maar dat is daarom niet zo. Daar spelen sociale media en media een grote rol in, ze pikken kleine boze berichten op en maken er dan een groot issue van. Zo krijgt dat klein aantal mensen een heel groot platform en lijkt het debat steeds groter te worden", besluit Alex Agnew.

Beluister de hele uitzending: