Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"De doe-het-zelf-terrorist wil gewoon een plaats in de geschiedenis"

vr 12 aug. - 7:08

Vandaag is Rik Coolsaet, professor internationale politiek aan de Ugent, onze vrijdaggast. Hij volgde deze week aandachtig het nieuws. Welke nieuwsfeiten vielen hem het meeste op?
Rik Coolsaet

“Doe-het-zelf-terrorisme” wordt de nieuwe norm

De aanslagen die we de laatste tijd meemaken, zoals de man die in Charleroi agentes aanviel met machetes, de dader in Nice… in welke mate worden zij gedreven door religie of ideologie? Minder dan wat IS ons wil laten geloven, zo meent professor Coolsaet.

De doe-het-zelf-terrorist wil gewoon een plaats in de media en geschiedenis verwerven.

“Mensen die een pek in de geschiedenis willen bereiken door een aanslag te plegen, is al eeuwenoud. De grens tussen wat hen drijft, is heel vaag: persoonlijke vendetta, een pathologie, persaandacht, copycatgedrag of toch louter politiek? Het is een hele mix aan persoonlijke beweegredenen."

Er valt dan ook weinig de deradicaliseren aan veel van de huidige aanslagplegers. Coolsaet citeert een Franse onderzoeksrechter: “huidige terroristen worden 10% gedreven door ideologoie en 90% door persoonlijke beweegredenen.”

 

Trump versus Obama

Er gaat geen dag voorbij zonder dat Trump erin slaagt met grove opmerkingen het nieuws te halen. Een populistische stijl die haaks staat op die van Obama. Twee uiterste manieren om om te gaan met een maatschappij die "opgevreten wordt door angst en sentiment", vindt prof. Coolsaet. “Trump plugt in op de onvrede bij de Amerikaanse bevolking. Obama deed dat ook, maar met een boodschap van begrip en met een positieve oplossing, op een empathische menselijke manier."

Ik zoek nog de eerste Belgische politicus die zoals Obama de samenleving op een positieve warme manier kan omarmen.

 

Molenbeek: “talent omarmen en gemeente niet stigmatiseren”

Professor Coolsaet wil het verhaal van Khadija Hamouchi nog even onder de aandacht brengen: een jonge vrouw uit Molenbeek die online tools heeft ontwikkeld in het Arabisch, om je zelf op de arbeidsmarkt te profileren en ontplooien. Tools die ze hier niet aan de man kreeg en dus trok ze naar Sillicon Valley.

“Het is een voorbeeld van hoe een gemeente als Molenbeek barst van talent, maar volledig gestigmatiseerd is als Jihadi-hoofdstad van Europa. Khadija is daarentegen een heel sterk symbool van de cohesie in Molenbeek."

Iemand met talent, maar omdat er '1080 Molenbeek' op je voorhoofd staat, raak je hier niet aan de slag. Talent moet je omarmen, je mag Molenbeek niet zomaar stigmatiseren.

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet