"De dood van Marc Van Eeghem doet me nog altijd veel verdriet"

5 januari 2020
Wim Opbrouck vertelt in 'Touché' openhartig over wat hem raakt. Hij vertelt ook over de dood van mede-acteur en vriend Marc Van Eeghem, die twee jaar geleden de strijd tegen kanker verloor. Hij werd amper 57 jaar oud.

Acteur Marc Van Eeghem stierf twee jaar geleden. "Dat doet me nog altijd zoveel verdriet", vertelt Wim Opbrouck. "Maar er wordt vaak gezegd dat er veel haat en nijd in onze sector is en dat ik heb ik nog niet gezien of dat wordt snel afgestraft. Ik zie vooral vaak dat acteurs zich solidair verzamelen en dat was met Marc ook zo", vertelt hij in 'Touché'.

"Ik woonde op 100 km van Marc, maar we hadden veel telefonisch contact. We belden soms ook 's nachts, want ik was vaak op tocht", gaat Opbrouck verder. "Naar het einde toe belde Els Dottermans of Gene Bervoets me op en die zei dat ik toch nog eens zou moeten langsgaan. Ik ga niet alle mensen noemen die betrokken waren bij het warm omringen van Marc, want daar is geen ranking in, maar velen bleven dan ook voor langere periodes bij hem."

Ik heb al een paar vrienden verloren, maar ik kan die berichten van hen niet wissen. Hun namen blijven in mijn telefoonlijst staan.

Samen in bed

"Ik ben dan ook langsgegaan bij Marc en heb een hele middag bij hem in bed gelegen, tot hij in slaap viel. Hij was eigenlijk heel gelukkig, hij had een waardigheid en een kracht die hij uitstraalde naar iedereen en dat is zo'n cadeau dat je dan meekrijgt...", gaat Wim verder.

"Je ziet dan ook als je naast hem ligt, dat je soms alleen bent met je ziekte. Hoe goed je dan ook omringd bent, in de kern ben je alleen met je ziekte en dat was ook zijn grootste angst toen ik wegging, dat er niemand meer was. Hij vroeg zich af wie er nog kwam, maar dag en nacht was er iemand, hij was nooit alleen. En als er toen ik wegging niemand was geweest, dan had ik mijn afspraak wel afgezegd."

Omarmen

Wim biecht ook nog op dat hij nog steeds Marcs naam in zijn telefoonlijst heeft staan: "Ik heb al een paar vrienden verloren, maar ik kan die berichten niet wissen. Die namen blijven in mijn telefoonlijst staan."

Of Wim Opbrouck ook zo de dood zou kunnen omarmen zoals Marc Van Eeghem heeft gedaan, daar durft hij geen uitspraken over doen, "maar ik wel schrik voor de ziekte kanker". "Het zijn de dingen die op ons afkomen en 'omarmen', dat is makkelijk gezegd hé. Maar ik vind wel dat er op een hele goeie manier gezorgd wordt voor elkaar."

Lees meer: