De doodstraf voor beginners

16 mei 2015
“Waar zou het christendom vandaag staan als Jezus was veroordeeld tot vijftien jaar met kans op vervroegde vrijlating? Nergens! We zouden niet eens bestaan.“

De radiopredikant meent het nog ook. In Texas heeft iedereen zo zijn eigen reden om voor de doodstraf te zijn. 

Death Row Dollies, het nieuwste boek van journalist Linda Polman gaat over de Amerikaanse doodstrafindustrie. Over waarom brave burgervrouwen van bij ons per se met een Amerikaanse terdoodveroordeelde willen trouwen. Over mensen die om het even wat verzamelen als het maar door een moordenaar is aangeraakt.

Pro deo advocaten die in de rechtzaal in slaap vallen waardoor hun cliënt de doodstraf krijgt. Gevangenen die op hun knieen naar de bezoekersruimte moeten kruipen omdat ze geen recht hebben op medische verzorging. (Tenzij ze een hartaanval krijgen vlak voor hun executie. Dan worden ze met alle geweld gereanimeerd om alsnog te kunnen worden terechtgesteld.)

Hallucinante taferelen, meesterlijk beschreven. Met de nodige afstand, maar tegelijk heel menselijk. Getuigend van een groot inlevingsvermogen. En bij momenten echt grappig, ook al gaat het vaak over wraakroepende toestanden. Nee, wacht. ‘Wraakroepend’ is niet het juiste woord. Dat is het nu net: met wraak los je niks op. Hemeltergend, dat is het. En tragisch. Maar voor Texanen doodnormaal.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...