De Drones komen!

26 september 2020

Voormalig F16 piloot André Jansens heeft een boek geschreven. Over drones. Het heet ‘Het Droneboek’. Een betere titel ware geweest: ‘Alles over drones’. Of nog: ‘Alles, maar dan ook werkelijk álles over drones’. Het is een goed geschreven vlot leesbare encyclopedie. Meer dan zevenhonderd pagina’s dik.

Je zou verwachten dat een ex-piloot een beetje neerkijkt op drones. Echte mannen (m/v) vliegen zelf. Die zitten in de cockpit. Maar dat is niet de toekomst. Drones worden steeds sneller en slimmer. En gevaarlijker ook. Je moet het filmpje hieronder eens bekijken.

Dat is van het griezeligste wat we ooit gezien hebben. Zwermen mini drones gewapend met explosieven die hun slachtoffers weten te vinden door middel van gezichtsherkenning en hun social media-profiel. Wat we zaterdag van onze dronekenner willen horen is: hoe lang nog voor die nachtmerrie werkelijkheid wordt? Hij gaat zeggen: nog een jaar of tien. Hooguit.

En dan wij: Wat gaan we daar aan doen? We gaan dat toch zeker wel tegenhouden? Wedden dat hij dan het verhaal vertelt van onderzeeërs in de Eerste Wereldoorlog?

Beluister het volledige gesprek :