De droomstad van de tsaar

2 oktober 2021
Hoeveel is 2022 min 1672? 350! Aha! Dat is een rond getal. Dat is goed nieuws. Dan schiet de journalist in ons wakker, want dan hebben we een kapstok. Zo noemen wij dat. Iets om een gesprek aan op te hangen.

Uitgevers doen dat ook graag. Tsaar Peter De Grote is in 1672 geboren. Dat is volgend jaar precies 350 jaar geleden. Het ideale excuus voor een nieuw boek over Sint-Petersburg, de stad die hij heeft gesticht!

Daar valt veel over te zeggen, over die stad. Dat het een wonder is dat die er ooit gekomen is, bijvoorbeeld, want het was een compleet krankzinnig plan. Toen hij eraan begon, was er niks. Gewoon een stuk moeras en de staar die zei: “Я собираюсь построить здесь город.” “Hier ga ik een stad bouwen.”

Hij zei ‘ik’, maar hij bedoelde ‘jullie’. En iedereen dacht: “Hij is zot geworden.” Maar niemand die het luidop durfde te zeggen, want hij verstond ook een paar woorden Nederlands. En hij had altijd een knots op zak. Bij het minste kreeg je een mep. En hij liet tussendoor ook zijn eigen zoon doodmartelen. Enfin, er valt wel iets te vertellen over die Peter de Grote en zijn stad. Emmanuel Waegmans gaat dat doen. Hij schreef ‘De droomstad van de tsaar’.

Beluister het volledige gesprek :