Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

De Duitsers "schaffen" het vandaag heel wat beter dan een jaar geleden

vr 30 dec. - 5:34

Naar aanleiding van een uitspraak over het terugsturen van een Afghaanse vrouw met haar kinderen naar Duitsland is wat controverse ontstaan over de kwaliteit van de vluchtelingenopvang bij onze oosterburen. "Schaffen" de Duitsers het nu al dan niet? Een eenduidig antwoord blijkt niet eenvoudig, maar globaal genomen blijkt de toestand vandaag al heel wat beter dan pakweg een jaar geleden.
De Duitsers "schaffen" het vandaag heel wat beter dan een jaar geleden
Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen mag ons land een Afghaanse moeder en haar vijf kinderen niet terugsturen. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft onvoldoende gemotiveerd waarom het gezin geen risico zou lopen in Duitsland. Bovendien zouden de kinderen mogelijk geen school kunnen lopen en zouden alleenstaande vrouwen in asielcentra al eens worden lastiggevallen. "Sie schaffen das nicht", interpreteert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) het oordeel van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, dat hij overigens betwist.
 
Enige navraag leert dat de vluchtelingenopvang bij onze oosterburen vandaag veel beter georganiseerd is dan pakweg een jaar geleden. "Vergeet niet dat Duitsland vorig jaar 890.000 vluchtelingen heeft opgevangen", verklaart Karl Kopp van Pro Asyl, de grootste ngo die zich bezighoudt met de vluchtelingenproblematiek in Duitsland. Ter vergelijking: in de eerste elf maanden van dit jaar heeft Duitsland 305.000 vluchtelingen opgenomen.

"Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis was de situatie in sommige opvangcentra zeker als mensonterend te omschrijven. Niet genoeg toiletten, smerige douches, mannen en vrouwen bij elkaar op slaapzalen", zegt radiocorrespondente Judith Van de Hulsbeek. "Toen kwamen er ook verhalen naar buiten over vrouwen die zich onveilig voelden en zelfs aangerand werden."

Regels, alstublieft!

Blijkbaar deden de meeste problemen zich voor in grote opvangcentra waar vluchtelingen in eerste instantie werden opgevangen, vóór ze een definitieve verblijfsplaats elders in Duitsland kregen toegewezen. "Toen werden ook veel mensen opgevangen in grote gymzalen en tentenkampen", weet Van de Hulsbeek. "Intussen zijn veel mensen uit die noodopvang naar andere plekken gegaan. De tentenkampen zijn helemaal verdwenen en veel opvangcentra staan zelfs leeg."

Desondanks bestaan er vandaag nog altijd grote opvangcentra. "Hier in Berlijn", zegt Van de Hulsbeek, "In de oude hangars van het vliegveld Tempelhof (zie foto hieronder). Daar is het gebrek aan privacy nog altijd een heel groot probleem." Toch is er globaal genomen beterschap: "Sinds het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt is teruggelopen, is de situatie flink verbeterd."

Pro Asyl erkent dat er hier en daar nog altijd problemen zijn met bijvoorbeeld vrouwelijke of homoseksuele asielzoekers. "Bij de Afghaanse gemeenschap ligt zoiets moeilijk", legt Karl Kopp uit. "In Berlijn en Beieren bijvoorbeeld zijn er speciale vluchthuizen voor dergelijke kwetsbare vluchtelingen opgericht. Maar het al dan niet nemen van dergelijke beschermingsmaatregelen hangt in Duitsland te veel af van de individuele deelstaten. We hebben een actieplan op federaal niveau nodig: een wet, een duidelijk plan en toepassingsmodaliteiten."

Plaats op de schoolbanken?

Ondanks de schoolplicht waren er het voorbije jaar wel eens problemen met vluchtelingenkinderen die geen plaats op de schoolbanken vonden. "Er bestaat schoolplicht vanaf het moment dat vluchtelingenkinderen in hun uiteindelijke opvangplaats komen", zegt Judith Van de Hulsbeek. "Maar in de periode dat zo veel mensen naar Duitsland kwamen, duurde het vaak een hele tijd voor ze doorschoven naar die uiteindelijke opvang."

Vandaag moeten die problemen van de baan zijn. "In principe gaan de kinderen op tijd naar school", aldus Van de Hulsbeeck.

Bron: Deredactie.be 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet