De ecocheque wordt afgeschaft

31 januari 2017
De papieren en elektronische ecocheque verdwijnt en wordt vervangen door een ecovergoeding. Vanaf 1 januari 2018 wordt het het bedrag van de cheque rechtstreeks op de rekening van de werknemer gestort. De vier regeringspartijen dienen daarover samen een wetsvoorstel in.

Door de vergoeding verdwijnt de stimulans om het geld "groen" te besteden, want de werknemers doen ermee wat ze willen. Net als op de cheques moeten de bedrijven op de ecovergoeding geen belastingen of sociale lasten betalen. "Het is dus niet zo dat werknemers moeten vrezen voor loonverlies omdat de werkgever zo'n vergoeding niet meer fiscaal voordelig zal vinden", zegt Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert.

De regeringspartijen willen van de vouchers af omdat die veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. "Werkgevers betalen administratieve kosten, handelaars hoge commissies. En veel werknemers vergeten ze uit te geven voor ze vervallen zijn. Ze weten meestal ook niet aan welke producten ze de cheques precies kunnen besteden."

Ongeveer 1.450.000 Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, voor een bedrag van maximaal 250 euro per jaar.

bron: deredactie.be