"De eerste brieven met excuses komen alweer binnen"

2 mei 2019
De verkiezingen naderen met rasse schreden en voor elk kiesbureau moeten ook weer voorzitters, bijzitters en stemmentellers gezocht worden. Heel wat mensen worden niet meer voor het eerst opgeroepen, terwijl anderen graag op die manier hun burgerplicht willen vervullen. Maar hoe worden die mensen eigenlijk gekozen?

Gilbert Putteman is vrederechter in Vilvoorde en zal ook voorzitter zijn van het hoofdbureau Halle-Vilvoorde op de komende verkiezingen. Hij legt Bij Debecker uit dat het de taak is van de vrederechter of de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg om stem- en telbureaus te voorzien van 'helpers'.

Putteman noemt dat geen eenvoudige taak, zeker niet omdat de laatste verkiezingen nog maar van oktober geleden zijn. "De eerste brieven met al dan niet geldige excuses komen alweer binnen", zegt hij daarover. "De verkiezingen vallen ook in een moeilijke periode. Er zijn veel communie's en lentefeesten, studenten zitten alweer in de blokperiode, ..."

Waarom ik?

Mensen die al meer dan een keer werden opgeroepen om bij te gaan zitten of stemmen te tellen, vragen zich soms af "waarom wéér ik?". Putteman heeft daar deels een antwoord op: "Het is zo dat we een wet te volgen hebben bij het uitkiezen van mensen en die wet zegt dat een aantal beroepscategorieën als eerste aangesproken moeten worden. Het gaat dan over noarissen, advocaten, onderwijzers, ... "

De vrederechter snapt dat sommige mensen niet blij zijn met een zoveelste oproepingsbrief, maar vraagt ook begrip. Het is namelijk zo dat je wel degelijk een aantal taken moet kunnen uitvoeren op zo'n verkiezingsdag en bovenal is het natuurlijk de bedoeling dat een stembureau goed werk levert. Consequent mensen niet meer laten terugkomen die eerder al eens goed werk geleverd hebben, zou dus een beetje in eigen voet schieten zijn. 

Bekijk hier de uitzending:

Radio 1 Select