De eerste indruk

20 december 2018
Misschien ontmoet jij deze Kerst voor het eerst de familie van je nieuwe partner, en wil je een goede eerste indruk maken. Stress? Niet meer na deze uitzending van De Wereld van Sofie. De boutade en een bepaalde shampoo-reclame zegt: “je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken”. Maar hoe bepalend is die eerste indruk echt?

“Meestal zijn mensen bang van mij, dat komt door mijn hoofd, terwijl ik een heel lieve papa ben, een Homer Simpson”, Luc Janssen en andere collega's vertrouwen hun eerste indruk-verhalen toe aan reporter Brecht De Voldere.

In het boek “De eerste indruk” beschrijft sociaal psycholoog Roos Vonk (Radboud Universiteit Nijmegen) hoe we ons een beeld van iemand vormen, welke processen daar onbewust een rol bij spelen en ook…. wat als de eerste indruk die jij mensen geeft keer op keer niet klopt? Wat kan je daar aan doen?

Ook Bekende Vlamingen maakten ooit een eerste indruk die we al lang vergeten zijn. Redacteur Max Vryens kwam verrassende eerste beelden en interviews tegen van Koen Geens, Max Colombie, Peter Van de Veire, Friedl’ Lesage,...

Ook als je gaat solliciteren is de eerste indruk die je maakt enorm belangrijk. Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) deed er onderzoek naar.

Soms is de eerste indruk zo verpletterend dat er een vonk overslaat. Liefde op het eerste gezicht is wat Nico Cardone en zijn partner overkwam. Een reportage van Ward Bogaert.

Hoe ver mensen soms gaan om een goede indruk te maken hoor je van redacteur Vincent Byloo die het echt gebeurde hallucinante verhaal vertelt met de ronkende titel “Britse komt vast te zitten na poging opvissen poep tijdens date”.

Radio 1 Select